Geld besparen in de keuken – Begin vandaag nog met deze 10 tips.

Gepubliceerd in Bespaartips / 1 maart 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


Wanneer was de laatste keer dat jij de datums van producten in je voorraadkast hebt nagekeken?

Weet jij wat er onderin of achterin je diepvriezer zit?

Tijd om daar verandering in te brengen! 10 tips om je keuken en voorraad op orde te brengen én om meteen ook geld te besparen.

1 De koelkast

In je koelkast zitten veel sausjes, potjes en pakjes. Kijk van alles de houdbaarheidsdatum na en gooi weg wat vervallen is. Ongetwijfeld heb je weer meer ruimte. Wat je weggooit sorteer je meteen, zodat je afval bespaart.

Al wat bijna vervallen is, of heel net, gebruik je zo snel mogelijk op en koop je daarna niet meer (of in kleinere verpakking).

Nu je toch bezig bent, kan je je koelkast goed uit kuisen en eventueel ontdooien.

Energie bespaar je door je koelkast vol en de deur zoveel mogelijk gesloten te houden. Veel plaats over? Stop er drank in om op te vullen.

Eten ontdooien kan in de koelkast. Het bevroren stuk geeft koude af waardoor je koelkast minder moet werken.

2 De voorraadkast uitruimen

Op naar de voorraadkast. Zet alvast een vuilbak klaar, je zal ‘m nodig hebben! 🙂

Werk van boven naar beneden en bekijk alle houdbaarheidsdata. Wat net vervallen is, kan je in veel gevallen nog gebruiken. Wat ver over datum is, gooi je weg. Suiker, bloem, pasta, rijst en dergelijke zijn super lang houdbaar en bederven zelden. Is de verpakking gesloten? Gebruik ze dan, ook al is deze ver over datum. Voor een geopende verpakking gebruik je je zintuigen. Twijfel je, dan gooi je het toch weg.

Nadat je alles hebt nagekeken ga je alles sorteren. Alles voor gebak bij mekaar, de kruiden bij mekaar, ingeblikt fruit bij mekaar, de groenten, sausjes… En terwijl je dat doet, kuis je meteen ook je voorraadkast uit.

Het voordeel? Als alles zijn plekje heeft dan kan je heel snel je boodschappenlijst maken. Je bespaart tijd én geld, want je koopt niet 3 maal hetzelfde.

Doe dit elke 3 maanden en gebruik zo veel mogelijk in je maaltijden zodat je minder afval hebt.

3 De kasten uitruimen

Gebruik je werkelijk alles wat je hebt in je keuken? Neem uit elke kast 1 ding en gooi het weg. Is het stuk? Dan gaat het in de vuilbak. Is het bruikbaar dan geef je het weg. 10 tips over afval besparen. Koop niets nieuw, maar gebruik wat je hebt.

4 Toestellen onderhoudenBespaartips voor in de keuken. Besparen op voeding en elektriciteit.

Bekijk je toestellen zoals je waterkoker en koffiezet. Zit er aan de binnenkant een witte laag? Dan heb je kalkaanslag. Maar dat is heel snel te verhelpen. Doe water met een goede scheut azijn in je waterkoker en laat koken. Laat nog even staan en spoel daarna grondig uit. De kalk zou weg moeten zijn. Voor hardnekkige of een dikke laag kalk kan je meer azijn gebruiken en ook even goed schrobben. Je koffiezet kan je vullen met water en azijn en even laten lopen. Ook hier goed naspoelen.

Kalkaanslag zorgt ervoor dat je toestel sneller stuk gaat én meer stroom verbruikt. Een dun laagje kalkaanslag kost je al 8% meer energie.

Heb je een afwasmachine? Doe een kopje azijn in je volle machine om te ontkalken. Of gebruik azijn als spoelmiddel. Veel goedkoper dan spoelmiddel en even goed.

Kijk al je toestellen na. Werken ze nog, zijn ze proper?

Toestellen die je niet vaak gebruikt, stop je in een kast. Grote dingen zoals een microgolfoven kan je uit het stopcontact halen zodat het lampje geen stroom verbruikt. Laat niet onnodig toestellen in het stopcontact zitten, vaak gebruiken ze nog een klein beetje stroom.

Werkt je verlichting nog? Maak ze proper en vervang ze eventueel door LED verlichting. Led verlichting is veel zuiniger en gaat niet stuk.

Vervang toestellen door energiezuinige varianten als ze stuk zijn. Kijk naar het A+ label.

5 Kweek je eigen kruiden

Een moestuin hoeft niet groot te zijn. Een kleine moestuin kan perfect uit 1 bak of meerdere potjes bestaan, die je op je vensterbank zet. Je kan geld besparen in de keuken door kruiden in een pot te laten groeien. En dat kan perfect binnen in huis, in je keuken. Buiten kan uiteraard ook.

Je kan zaadjes kopen, of eenmalig een plantje aanschaffen. Die plantjes plant je dan in je bak en voila. Een heel jaar door verse kruiden. Geef je plantjes wel geregeld water, daar houden ze van.

En bovenal oogt het ook leuk. Zeker als je tweedehandse kleurrijke potjes koopt!

6 De oven

Zet 15 minuten voor het einde van de baktijd je oven af (bij lange gaartijden). Er zit voldoende warmte in om nog verder te garen.

Hou de deur zo veel mogelijk gesloten. Elke keer de ovendeur opengaat, verlies je veel warmte.

Kan je meerdere gerechten tegelijk bakken in de oven? Heb je 2 ovenroosters dan kan je bijvoorbeeld 2 pizza’s tegelijk bakken. Of zet de aardappelen samen met het vlees in de oven. Dat scheelt in energie. Hoe langer je oven moet warmen, hoe meer energie het kost. En verwarmen kost heel veel energie.

7 Het kookvuur

Of je nu een gasvuur, keramisch of inductieplaat hebt, je kan besparen.

Gebruik een pot die dezelfde afmeting heeft (of bijna) als de pit waarop hij staat. Een kleine steelpan zet je op de kleinste pit, een grote kookpot zet je op de grootste.

Zet een deksel op je kookpot, en laat het niet een beetje open staan, maar sluit het. Kookt het water over? Dan staat je vuur te hard! Even wennen, maar het kan tot 10% energie besparen! Dat is veel! (de kook- en gaartijd verkorten ook, waardoor je ook tijd wint!)

Doe net genoeg water op je groenten tot ze onder staan. Teveel water moet extra opwarmen, en kookt sneller over. Gebruik minder water, dat bespaart energie.

En je kan je vuur sneller afzetten dan nodig, de warmte van het water gaart je gerecht verder, maar wel trager. Voor elke minuut dat je het vuur sneller afzet, moet je er 2 bijtellen om verder te garen.

Wil je geen vuur gebruiken? Maak of koop een hooikist. (wat is een hooikist?)

8 Bewaren

Als je alle voeding op de juiste manier bewaart, dan heb je minder afval. Bewaar overschotten van maaltijden afgesloten in de koelkast. Charcuterie kan je in speciale stapelbare dozen bewaren, die doorzichtig zijn. Een geopende verpakking dek je af, of doe ze in een hersluitbare doos.

Al wat open is, gebruik je zo snel mogelijk of vries je in. Moet je toch nog veel weggooien, koop dan kleinere verpakkingen of koop gewoon minder. Je kan veel besparen op boodschappen.

9 Restjesdag

Mijn kinderen zijn gek op de restjesdag. Ze krijgen een heus buffet en mogen zelf opscheppen wat ze willen eten. En dat kan spaghetti met worst en puree zijn. 🙂 Voor iedereen een win-win situatie. Het koken kost me geen tijd, de kinderen vinden het fantastisch en het we besparen op afval.

Soms is het nodig om dingen bij te voegen of creatief te zijn. Hebben we geen vlees meer, dan open in een blikje tonijn of bak ik een omelet. Niet genoeg groenten? Een bokaal erwtjes doet het ook goed. En je kan ook dingen combineren. Doe de overschot van gekookte groenten in een ovenschaal, giet er tomatensaus over, kruiden en bovenaan een laagje puree met kaas erop. Heerlijk!

10 De diepvries

Vaak kook ik voor meerdere maaltijden per keer. Spaghettisaus maak ik met 8 porties tegelijk (ongeveer 6 liter). Soep, videe, stoofvlees en andere stoofpotjes maak ik ook per 3 porties. Je stopt er veel tijd in voor 1 portie. Maar voor 3 duurt het bijna even lang. Gewoon invriezen voor een snelle maaltijd. Schrijf wel op elke pot wat er in zit, voor hoeveel personen en wanneer je het maakte.

Wist je dat je cake kan invriezen? Ik maak 2 cakes tegelijk (bespaart ovenwarmte) en vries er 1 in.

Onderhoud je diepvriezer goed. 1 of 2 keer per jaar ontdooien en de achterkant afstoffen. Dat zorgt voor minder energieverbruik en een betere koeling. Ontdooien doe ik in de winter als het buiten vriest. Alles uit de diepvriezer halen en even buiten zetten in bakken. Dat geeft me iets meer tijd om de diepvriezer te ontdooien. Als je alles terug stopt, sorteer het en stop gelijkaardige producten bij mekaar. Producten die al lang in je diepvriezer zitten (schrijf overal datums op) gooi je weg of gebruik je zo snel mogelijk.

 

Energie en geld besparen in de keuken kan eenvoudig zijn. Wil je meer tips, lees onze serie: 10 x besparen op..

Heb ik je nieuwe ideeën gegeven? Ga je ermee aan de slag?

Laat het me weten in de reacties!

Bewaren

De allerbeste bespaartips recht in je inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg wekelijks de beste spaar- en bespaartips recht in je inbox.

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

2 responses to “Geld besparen in de keuken – Begin vandaag nog met deze 10 tips.

  1. Janet

    Een handige aankoop die ook geld bespaart in de loop der tijd is een stoompan (met een opzet met gaatjes erin). Er zijn goedkope en dure in de handel.
    Dan kun de twee gerechten tegelijk koken op één pit zoals aardappelen en groenten. Ik heb mijn vorige meer dan twintig jaar gebruikt en heb nu sedert een jaar of drie een tweede kleinere aangeschaft wegens inkrimping van ons gezin.

    • Marieke

      Goede tip! Ik kook er zelf niet mee, maar mijn moeder heeft er wel eentje. Ja, je bespaart er geld en tijd mee uit. Bedankt voor je tip!