Besparen op afval – 10 eenvoudige tips om je afvalkosten te verminderen.

Gepubliceerd in Bespaartips / 14 februari 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


Vorige week kreeg ik het jaaroverzicht van onze hoeveelheid afval die wij jaarlijks aanbieden. Wij betalen per kilogram afval en per keer dat we onze container buitenzetten. Dat kan aardig oplopen, maar wat bleek? Onze hoeveelheid afval is maar 25% van het gemiddelde in onze gemeente. 25%!! Dat wil zeggen dat andere gezinnen 4x meer betalen dan ons (of meer).

En ik vind dat wij al veel afval hebben. 🙂

Dat zette mij aan het denken.

Besparen op afval is wel degelijk mogelijk. Goed voor het milieu én goed voor de portemonnee!
En gebruik jij zakken in plaats van een container, dan werken deze tips uiteraard ook voor jou! Zakken worden elk jaar duurder, dus elke besparing is meegenomen!

10 tips om je afvalkosten te halveren!

1 Sorteren

Simpel toch. Je sorteert PMD, papier, glas en huisvuil. Dat is de wet.

Maar wist je dat je ook volgende dingen kan sorteren?

 • groente en fruit afval (composteren, kippen, huisophaling)
 • snoeihout (containerpark)
 • plastics die proper zijn en kleiner dan een emmer kunnen in een speciale zak (containerpark of huisophaling)
 • pampers en ander incontinentiemateriaal kunnen in een speciale zak (containerpark) bovendien zijn pampers 95% recycleerbaar!
 • medicijnen (breng ze naar de apotheker)
 • metalen (naar de oud ijzer handel of het containerpark)
 • elektronica die stuk zijn breng je naar het containerpark
 • frituurolie, verven (en gebruikte borstels), batterijen, en cartridges horen ook thuis op het containerpark
 • kleding, dekens, lakens en schoenen horen thuis in een kledingcontainer of het containerpark
 • voorwerpen die nog bruikbaar zijn kunnen naar de kringwinkel (meubels, borden, glazen, kleding, kerstversiering,…)

2 Het containerpark

Nog nooit geweest? Shame on you! Haha, nee, serieus. Het containerpark is echt een fijne plek om eens per maand te bezoeken. En het is gratis (behalve voor grote hoeveelheden). Je kan tot 26 keer per jaar gratis binnen.

Wat doe je daar? Je brengt er je afval, netjes gesorteerd per categorie. Je kan er met letterlijk bijna alles terecht en de werknemers zijn er heel behulpzaam. Weet je niet hoe of wat? Zeker een vraag stellen, ze helpen je graag.

(Containerparken werken samen per regio. Voor sommige spullen zoals pamperzakken kan je niet in elk containerpark terecht, maar vaak wel in eentje dichtbij. Die informatie vind je op hun website.)

Op sommige containerparken kan je ook compost aankopen, maar dat is niet overal.

3 ComposterenBesparen op afval is eenvoudig met deze 10 bespaartips.

Rauwe groenten en fruit, maar ook je tuinafval (snoeihout en gras) kunnen in het compostvat. Informeer bij je gemeente, vaak verkopen zij er eentje voor enkele Euro’s (veel goedkoper dan in je tuincentrum). Als je er goed zorg voor draagt (genoeg bijvullen en af en toe het compost omzetten) dan merk je al gauw hoe snel zoiets in compost verandert. En dat compost gebruik je als voeding voor je planten (in je tuin of in je huis).

Geen plaats voor een compostvat? Een wormenbak is kleiner en kan zelfs op een balkon gezet worden.

Sommige steden hebben samen-tuinen, tuinen die door verschillende mensen worden onderhouden. Soms kan je ook bij hun terecht met je groentenafval.

4 Kippen

Niks zo fijn als kippen in je tuin. Wat ze niet opeten woelen ze onder de aarde, waardoor er compost ontstaat. Al je keuken en tuinafval kan bij je kippen, ze zijn eigenlijk een groot compostvat. Kippen hebben wel een beetje ruimte nodig en verzorging. Kippen zijn ook groepsdieren, koop daarom nooit maar 1 kip.

5 Verkoop goede bruikbare spullen

Dingen die perfect bruikbaar zijn en niet tot op de draad versleten zijn, kan je verkopen. Dat kan via rommelmarkten, je sociale media of een tweedehands website. Verkoop je online? Zorg dan voor goede, duidelijke foto’s met veel natuurlijk licht. Een beschrijving met afmetingen, kleuren, en de staat van het goed zijn ook essentieel. En bovenal, wees eerlijk!

Met meer details en duidelijke foto’s kan je meer vragen voor je product (uit mijn bevindingen) en is het doorgaans sneller verkocht.

6 De kringwinkel

Weggooien is jammer, zeker als het nog gebruikt kan worden door iemand anders! Een lelijke vaas, een oude stoel, of een kookpot? Alles is welkom in de kringwinkel. Heb je veel spullen of zijn ze te groot voor je auto? Contacteer je plaatselijke kringwinkel en ze komen vaak alles gratis ophalen.

Wij hebben onze badkamermeubels (lavabo, spiegel, en bad) laten ophalen. Niets is te gek.

7 Wat je niet koopt moet je niet weggooien

Heel simpel. Wat je niet consumeert, hoef jij niet weg te gooien. Wat je wel koopt kan je zonder verpakking kopen. Bijvoorbeeld prei en paprika. Los zijn ze pakken goedkoper en je hebt geen afval. Behalve het groen van de prei die je er zelf moet afsnijden (en er later bouillon van maakt).

Er zijn zelfs winkels waar je geen verpakkingen hebt (zero-waste-shop). Geen zakjes, potjes, doosjes. Niks van dat. Je brengt gewoon je eigen herbruikbare doosjes mee. Win-win voor iedereen.

8 Hergebruiken

Wat je toch hebt kan je misschien hergebruiken. Denk aan schoendozen voor speelgoed, knutselmateriaal, tuinmateriaal in op te bergen. Glazen potten kan je gebruiken voor nageltjes, pareltjes, en ander klein materiaal in op te bergen. Maar glazen potten kunnen evengoed gebruikt worden om eigengemaakte voeding in te bewaren.

Heb je plastic potjes over? Je kinderen spelen daar graag mee in de zandbak, of gebruiken ze als fruitdoosje.

Voor je iets nieuws koopt, kijk of je al iets hebt waarmee je verder kan.

Gebruik ook een brooddoos in plaats van aluminium folie.
Herbruikbare drinkflessen of een thermos kunnen ook voor je dranken.

9 Hou je woning ordelijk

Als al je spullen in je woning een vaste plek hebben, dan vind je alles gemakkelijker terug. En daardoor ga je minder dingen dubbel kopen, omdat je ze niet kon vinden.

Heb je teveel spullen? Doe wat weg. Minder spullen (of rommel) geven rust in je woning, waardoor je gelukkiger wordt.

10 Drink kraanwater

Waarom zou je duur flessenwater kopen, als je ook kraanwater kan drinken? Kraanwater is drinkbaar water, maar dat schijnt vergeten te zijn. Ga je op stap? Vul een herbruikbare fles met kraanwater (en eventueel een smaakje). Dat scheelt heel wat in de PMD zak, en je portemonnee!

 

Heb je er al bij stilgestaan hoe duur je afval kan zijn? Hoe ga jij besparen op afval?
Ik hoor het graag!

 

 

De allerbeste bespaartips recht in je inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg wekelijks de beste spaar- en bespaartips recht in je inbox.

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

2 responses to “Besparen op afval – 10 eenvoudige tips om je afvalkosten te verminderen.

 1. eve thielemans

  leuke tips.
  Let wel containerparken zijn niet overal gratis. In leuven kon je tot jaren geledenkeren drie keer per jaar gratis terecht, nu is het zowiezo betalend en betaal je afhankelijk van wagen, bestelwagen, aanhangwagen een basisbedrag en dan nog extra voor grote items(enkel roze zak, electronica, frituurvet, verf en klein gevaarlijk afval zijn gratis) Best wel duur voor sommige dingen, dus weggeven is hier het eerste waar aan gedacht wordt en lang inzamelen.
  Ik ken ook veel containerparken waar je moet betalen volgens gewicht (eerlijker dan het leuvens systeem vind ik, want bv mijn man rijdt met een bestelwagen en is aan basisbedrag bv al 20 euro kwijt terwijl een gewone wagen maar 2,5 euro terwijl er mss ook maar iets kleins in zit)

  • Marieke

   Oh, dat wist ik niet! Bij ons is er heel erg veel gratis en wij kunnen er 26 keer per jaar gratis terecht. Voor groot huisvuil of bouwafval moeten we wel betalen, maar dat is nog heel redelijk. Goed om weten dat er verschillen zijn, zelfs in het kleine Vlaanderen.