Besparen op boodschappen voor beginners – 10 eenvoudige tips om meteen toe te passen.

Gepubliceerd in Bespaartips / 13 februari 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


Boodschappen doen.. Ongetwijfeld één van de grootste happen uit je budget, maar absoluut broodnodig. Kan je daar wel op besparen? Ik zeg ja! Je kan zelfs besparen op boodschappen én beter en gevarieerder eten.

Doordat wij verscheidene voedselintoleranties hebben binnen ons gezin, eten wij paleo. Wij kopen zelden verwerkte voeding en koken veel zelf. Beter voor je budget én je wordt bewuster van de dingen die je binnenkrijgt. Sinds wij anders eten, geven wij gemiddeld 15% minder uit aan eten en 60% minder aan drank. Mijn beginner tips voor jou:

1 Boodschappenlijst.

Ga winkelen met een boodschappenlijst en hou je er ook aan. Koop alleen wat je nodig hebt.

2 Winkelen met een volle maag.

Iedereen zegt het, maar het is waar. Ga boodschappen doen met een volle maag en nooit met honger. Als je honger hebt maak je het jezelf alleen maar moeilijker om nee tegen jezelf te zeggen.
Heb je toch honger? Ga een banaan kopen, eet die buiten op en ga weer binnen. (werkt altijd!)

3 Leer koken.

Al is het maar de basis van het koken, het loont! Als je zelf een slaatje leert maken, dan hoef je geen voorverpakte groenten te kopen (die dubbel zo duur zijn). Je kan je sla zelf snijden, een hardgekookt eitje erbij, een stukje tomaat en je giet er wat dressing over en klaar. Je bespaart enkele Euro’s per maaltijd.
En dat geldt voor zowat alles dat is voorverpakt. Hoe meer je kookt, hoe meer je zelf kan en minder geld in de winkel achterlaat.

4 Neem je lunch mee naar je werk.

Je kan gemakkelijk enkele Euro’s besparen als je het zelf maakt en meebrengt. Overschotjes van de avond voordien, of een simpel slaatje? Een kom soep is ook heerlijk. Belegde boterhammen met een stuk fruit is ook gezond.
Breng je eigen drank en tussendoortjes ook mee. De automaten zijn handig, maar kosten veel meer als in de winkel. Je bent ook minder geneigd om te snoepen en iets ongezonds te kiezen, als je niet voor die automaat hoeft te staan.

Lijkt het wat veel in 1 keer? Begin met 1 keer per week je eigen lunch te maken, of breng enkel je tussendoortjes mee. Bouw het rustig op, zo hou je het langer vol.

5 Eet minder vlees.

Vlees is 10 tot 20 x duurder dan groenten. Je ziet ‘m al aankomen, eet eens een dag geen vlees. Wil je dat niet? Eet dan minder vlees, kies goedkopere stukken vlees of ander vlees. Kip en varken zijn goedkoper dan rund. Koop wel kwaliteit, dat komt je gezondheid ten goede (en vermindert doktersbezoekjes).

Ik koop mijn vlees op deeleenkoe.be. Je koopt er een stukje koe samen met anderen. Is de koe helemaal verkocht, dan pas wordt ze geslacht. Je koopt ook veel verschillende stukken, waardoor je gevarieerder eet. Bij deeleenkoe kan je ook varken en kip kopen. Geef het een kans. De smaak is ongelofelijk! (het wordt aan huis geleverd, altijd een bonus)

6 Koop promoties.

Besparen op boodschappen voor beginners, 10 tips.

Als iets dat je vaak gebruikt in promotie staat, koop het dan. Vooral ingeblikt voedsel is daar uiterst geschikt voor. Mijn kinderen eten nog steeds choco. Choco is lang houdbaar en wij verbruiken er meer dan genoeg potten van. Als de choco die wij gebruiken in promo staat (2+1 gratis of 20% korting of -€1) dan koop ik er daar voldoende van. Onze choco kost €3.20 per pot (normale prijs) maar die betaal ik zelden, waardoor ik gemiddeld maar €2 per pot betaal.

Lijkt dit veel? Het is een grotere pot, en een merk. Wij kopen merken omdat in de huismerken teveel rommel en suiker zit.
Weet ook dat huismerken zelden in promotie komen. Merkproducten hebben vaak vaste promotie perioden. (bijvoorbeeld elke 3 maanden komt het product in promotie)

7 Vergelijk de liter / kg prijs van een product.

De beste manier om producten te vergelijken is om de prijs per kg of per liter te vergelijken. Elke pot heeft wel een andere inhoud, en de ideale manier om te vergelijken is dan de prijs per liter of per kg.

8 Koop groter.

Stel je hebt 800 gram nodig voor een recept. Koop dan een verpakking van 1 kg i.p.v. 2 x 400 gram. Als je de prijs per kg vergelijkt, dan zal waarschijnlijk de grote verpakking voordeliger zijn. En misschien kan je de overschot nog voor iets anders gebruiken.

Koop bijvoorbeeld ook een bak in plaats van losse flesjes, dat is goedkoper. En een fles van 2 liter frisdrank is goedkoper dan 2 flessen van 1 liter en veel goedkoper (per liter) dan flesjes van 50 cl. Waarom? Omdat je de verpakking mee betaalt.

9 Hou een restjesdag.

De overschot van onze gebraden kip wordt een kipsla, de botjes gaan in de vriezer en worden later een bouillon. De groenten gaan in een ovenschotel met puree erbovenop. Pasta en rijst kan je opwarmen in de oven. Een blikje vis erbij met een omelet en je hebt een heus buffet klaarstaan. De mogelijkheden zijn eindeloos, en het verrast je telkens weer. De kinderen vinden het vooral fantastisch dat ze mogen kiezen wat ze eten.

10 Koop seizoensproducten.

In de winter zijn aardbeien not done! Ten eerste smaken ze niet en ten tweede zijn ze 4 x zo duur als in de zomer. Hetzelfde geldt voor groenten. Komkommer in de winter kost 3x zoveel als in de zomer, net zoals paprika’s en dergelijke.

Koop wat de natuur je geeft en koop lokaal. Minder transport maakt de groenten en fruit ook goedkoper. En recht van de boer is nog het best van al!

Weet je niet wat je wanneer kan eten? Een handige seizoenskalender voor groenten en fruit.

 

Met maar een kleine aanpassing kan je best veel besparen op boodschappen. Wil je meer besparen? Volg onze reeks: 10 x besparen op..

Wat vind je van deze tips? Ga je ze allemaal toepassen, of deed je dat al?
Ik hoor er graag over in de reacties, of stuur me een email!

 

De allerbeste bespaartips recht in je inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg wekelijks de beste spaar- en bespaartips recht in je inbox.

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

2 responses to “Besparen op boodschappen voor beginners – 10 eenvoudige tips om meteen toe te passen.

  1. Nieske van der Ploeg

    Maak een weekmenu en koop precies de hoeveelheden die je nodig hebt. Er zijn geneog budget recepten ze vinden. Turkse supermarkt vaak heel goedkoop in groente en fruit.