Bloggen voor beginners: hoe doe je dat en welke plugins kan je gebruiken.

Gepubliceerd in Bijverdienen, Bijverdienen bloggen / 7 oktober 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


Dit artikel hoort bij de serie: Bloggen voor beginners. Wat moet je weten voor je begint met bloggen? Wat is er mogelijk en vooral; Hoe doe je dat?

Verdien jij echt geld met bloggen?

Ja!

Voor mij is deze website, deze blog met sociale media een inkomstenbron.

Maar het is niet vanzelf gegaan. Zoals met de meeste ondernemingen is er geen snel geld garantie. Het is een leerproces waar je veel tijd (en geld) in kan investeren. En ik heb het geleerd met veel vallen en opstaan.

In deze serie kom je te weten hoe je geld kan verdienen met bloggen, of je eigen website.

Ik verdien geld met mijn blog, en jij kan dat ook! Lees er alles over in deze miniserie: succesvol bloggen voor beginners.

Wat is er mogelijk als je blogt?

Met bloggen kan je veel dingen bereiken!

 • e-books schrijven
 • cursussen publiceren
 • affiliate marketing
 • sponsored posts
 • Virtual Assistent diensten aanbieden
 • sociale media diensten aanbieden
 • grafische diensten aanbieden
 • ghost writer zijn

Maar deze lijst is niet eindig. Het is maar 1 van de vele manieren om met bloggen geld te verdienen.

Al deze verdiensten hebben 1 ding gemeenschappelijk: Ze steunen op gratis content. Gratis artikels, gratis informatie.

Je blog is dus het uithangbord van je bedrijf. Het dient om bekendheid en vertrouwen te krijgen van je klanten. Door je publiek waardevolle informatie te geven, leer je ze beter kennen. Je leert de problemen van je klanten kennen waardoor je producten kan ontwikkelen die hun problemen oplossen.

En zo verdien je geld door te bloggen. Je zorgt voor betalende producten die je klanten nodig hebben.

Tip: Leer eerst je klanten kennen, en ontwikkel daarna een product.

Een voorbeeld:

Elke haakt graag. Ze start een blog en deelt foto’s van wat ze maakt. Ze krijgt reacties waar lezers vragen naar het patroon, of meer informatie over een bepaald product.
Elke besluit haar 5 meest gevraagde patronen te verwerken in een e-book en deze te koop aan te bieden op haar blog.
Op een dag krijgt ze van een populair merk de vraag of ze voor hun product X een blogpost wil schrijven. In ruil krijgt ze daarvoor betaald.

Dit zijn 2 mogelijkheden om geld te verdienen. Staar je niet blind op deze kansen, maar kijk welke kansen jouw blog of website je bieden.

Beginnen met bloggen doe je zo.

Een blog staat op een domeinnaam. Je hebt dus een domeinnaam nodig. En om die domeinnaam te kunnen gebruiken heb je ook hosting nodig. (dat is een plek (server) waar je website op geplaatst wordt, zie het als de bakstenen van je winkel)

Deze blog (en mijn 2 andere websites) worden gehost door one.com. Ik ben er erg tevreden van. Ze zijn niet te duur, hebben een goede klantenservice en ze zijn betrouwbaar.

Als je je hosting en domeinnaam hebt aangekocht, dan heb je een lege website. Je moet die dus vullen.

Deze blog loopt op WordPress en is gratis. WordPress kan je bij de meeste hostings met 1 klik installeren. Dan kies je een (gratis) thema en je kan beginnen.

Ik ben destijds begonnen met een gratis thema, maar ik ben overgestapt naar een betaald thema. Ik gebruik TweakMe Theme van Nosegrase. Het is enorm veelzijdig, heeft heel veel mogelijkheden en het is zeer redelijk van prijs. Ik heb veel plug-ins kunnen verwijderen omdat ze al geïntegreerd zijn in het thema.

Ik ben fan.

Maar goed, als beginner kan je best even een gratis thema gebruiken. Van zodra je weet dat bloggen jouw ding is, kan je naar een betalend thema overschakelen.

Plug-ins.

Als je net start kan je al op zoek naar de volgende plug-ins. Ze zullen het je veel gemakkelijker maken om te bloggen. Ze zijn bovendien allemaal gratis!

 • Askimet (of andere anti-spam, broodnodig!)
 • Optimize Database after Deleting Revisions (verwijdert oude revisies van blogs, zodat je website sneller wordt)
 • Google Analytics Dashboard (om je bezoekersaantallen te kunnen bekijken)
 • Pinterest Pin It Button (handig als je op Pinterest zit)
 • Search Meter (laat je de zoekwoorden bekijken)
 • WP Link Status (gaat van alle!! links op je website na of deze nog werken)
 • WordPress Related Posts (geeft onderaan een post verschillende andere posts weer)
 • Yoast SEO (zorgt ervoor dat je blogs gevonden worden via zoekmachines)

Schrijf je eerste blogpost.

Zet je voor je computer en schrijf je eerste blog. Schrijf tot je tevreden bent en druk op publiceren. En tada! Je blog kan nu bezocht worden.

Schrijf artikels met een betekenis. Je wil namelijk je lezer helpen.

Je lezer komt naar je blog met een vraag en wil een antwoord zien. Heb je geen antwoord, dan is je lezer gelijk weg.

Schrijf dus kwaliteitsvolle artikels! Liever 1 heel goed artikel per week dan 7 blabla blogs die geen waardevolle informatie bevatten. En ja, dat neemt tijd in beslag. Daarom publiceer ik 1 of 2 artikels per week, die voldoende onderzocht werden en die een probleem van mijn lezers oplossen.

Je hebt je eerste kwaliteitsvolle artikel gepubliceerd. Hoera!

Hoe gaat iemand je blog vinden?

Je hebt namelijk geen vitrine in een winkel, je hebt alleen een artikel op het web. Je moet gevonden worden.

Geld verdienen met je blog.

Sociale media.

Sociale media zullen ervoor zorgen dat je artikels sneller bezocht worden.

Facebook, Pinterest, Instagram, Twitter, StumbleUpon of Google+ zijn allemaal manieren om je artikels bekendheid te geven.

Ik heb voor niemand geschreven, en in het begin vond ik het zelfs niet erg. Ik was onzeker.

Maar nu schrijf ik voor vele mensen, en 80% van die lezers komen via sociale media (voornamelijk Pinterest) naar mijn blog. Het leuke is dat al mijn artikels lezers blijven leveren. Ik vertel je verder in deze serie hoe je sociale media juist gebruikt. (Ik deel je mijn beginnersfouten zodat jij deze niet meer hoeft te maken!)

Email.

Sociale media brengt lezers naar je website.

Super!

Maar die lezers kennen je niet en zullen daarom ook minder snel (of niet) van je kopen. Je moet ze proberen bij je te houden.

Dat doe je met een emaillijst én wekelijkse nieuwsbrieven die tjokvol informatie zitten.

Je moet je lezers laten zien dat jij expert bent in je vak, dat jij de oplossing voor hun problemen hebt én dat jij te vertrouwen bent. Daar dient dus een emaillijst voor.

Ik gebruik Convertkit. Het heeft alle functies (en meer) die ik nodig heb en het helpt me enorm om lezers alleen datgene aan te bieden dat ze willen.

Een lezer die alleen geïnteresseerd is in besparen krijgt geen opvoedingstips in zijn inbox. En dat alles kan slim geautomatiseerd worden.

Convertkit is 1 van de grootste redenen dat ik geld verdien met mijn blog. (Een kijkje binnenin Convertkit)

Er zijn ook andere mogelijkheden zoals MailChimp, MadMimi enz.

Wat is affiliate marketing?

Bovenaan elk artikel staat een melding; Deze pagina kan affiliate links bevatten, meer info.

Dat is overigens een verplichtte melding. In België ben je verplicht om je lezers te informeren over het feit dat jij geld kan verdienen aan producten die zij kopen. Als je dus inkomsten genereerd via een link, moet je dat laten weten aan je lezers/klanten.

Dus, wat is affiliate marketing nu precies?

Affiliate marketing is een vorm van reclame maken voor een product of dienst. Ik schrijf over product A, want ik ben fan en ik wil dat de hele wereld dit product ontdekt. Ik link mijn tekst naar het echte product op een website waar het ook gekocht kan worden (bv bol.com). Als mijn lezer doorklikt naar het product dan gebeurt er niks. Pas als mijn lezer het product ook effectief aankoopt krijg ik een commissie van enkele procenten.

Mijn lezer merkt hier niets van. Soms kan het zijn dat men door mijn link te gebruiken wel een korting krijgt, dat is dan goed meegenomen denk ik dan :). Verder is er voor de lezer geen meerkost, geen in te vullen formulier of wat dan ook.

Ik word vergoed om succesvol reclame te maken voor producten van andere bedrijven.

Omdat ik zelf geen producten of diensten verkoop, is dit een manier om toch geld te verdienen met mijn artikels. Ik raad producten, e-books of cursussen van anderen aan die mijn lezers zullen helpen.

Wil je eenvoudig starten met affiliate marketing? Probeer dan LinkPizza, het is gratis! Als je het installeert op je website, dan helpt het automatisch links om te zetten naar betaalde links. Ik gebruik het ook, én het is 1 van mijn meest succesvolle manieren om geld te verdienen (zonder veel gedoe).

Eigen producten verkopen.

Samen met affiliate marketing kan je ook eigen producten of diensten aanbieden.

Affiliate marketing heeft mij heel veel geleerd over succesvol reclame maken voor producten (van anderen). Maar al deze lessen kan ik toepassen op toekomstige producten van mezelf. Als ik een e-book schrijf dan weet ik ongeveer hoe ik deze kan promoten zodat deze ook gekocht zal worden. En als ik een dienst wil aanbieden (zoals Pinterest manager) dan moet ik dat ook kunnen verkopen.

Het is niet zo simpel als zeggen: “Hey! Ik heb dit boek geschreven. Koop je het?”

Dat zal helaas niet werken. Er gaat namelijk een heel marketingproces aan vooraf.

En je kan dat leren! Net zoals ik doe. Ik leer namelijk ook elke dag opnieuw weer bij. Dus jij kan het ook.

Conclusie.

Wie blogt verdient geen pakken geld op dag 1. Je moet er behoorlijk wat van je vrije tijd in investeren vooraleer je je eerste inkomsten ontvangt. Maar het is wel mogelijk. Je kan geld verdienen van je blog, net zoals met elk bedrijf.

Je moet het wel slim aanpakken. Investeer tijd (en geld) in cursussen, e-books en workshops. Pas toe wat anderen succesvol maakt en je zal zelf ook succesvol zijn.

Ik heb 6 maanden geblogd zonder inkomsten. Ik investeerde ongeveer € 1000 vooraleer ik geld verdiende.

Maar dat bedrag hoef je niet te investeren. Ik was het beu om overal kleine beetjes gratis informatie bij mekaar te zoeken. Ik zocht naar de missende puzzelstukjes maar kon ze niet vinden. Maar nu heb ik ze wel.

En het goede nieuws is dat ik ze graag met je wil delen! In de volgende delen van deze serie lees je alles over volgende thema’s:

 1. Tips om betere artikels te schrijven.
 2. Afbeeldingen maken, afmetingen, do’s en dont’s.
 3. Sociale Media, hoe werkt het nu echt?
 4. Affiliate marketing, waar kan je je aanmelden?
 5. Eigen producten/diensten ontwikkelen.

2 keer per jaar komt er ook een hele goede Blog Bundel te koop, met suuuper veel informatie. Wil je deze niet missen, zet jezelf op de wachtlijst (door je hieronder aan te melden in het formulier). Ik stuur hier elke keer ook een mail voor, zodat je deze bundel niet mist!

 

Het beste blognieuws!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het beste blognieuws en mijn inkomsten in je mailbox geleverd.

Wil je leren bloggen? Ik leer het je!

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

3 responses to “Bloggen voor beginners: hoe doe je dat en welke plugins kan je gebruiken.

 1. Hey Marieke,

  Eerst en vooral proficiat met je superinteressante blog. Ik vond hem gisteren en heb al meer dan 10 posts gelezen. Heel inspirerend en duidelijk! Bedankt voor de dosis positiviteit die je je lezers geeft. Dankzij jou ga ik waarschijnlijk ook proberen starten met een blog. Nu had ik 2 vraagjes:

  1) jij hebt verschillende thema’s. Heb jij voor elk thema een eigen avatar? Denk je bij je bespaarposts aan iemand anders dan aan je thuisblijfmamaposts? Of neem je 1 avatar voor je hele blog? Ik ben zelf een thuisblijfmama in Italië. Ik zou bv kunnen schrijven over Italië, thuisblijfmama zijn en gezonde voeding. Zijn dat 3 avatars of verzin ik 1 persoon die interesse heeft in alledrie? Of zijn deze onderwerpen te uiteenlopend en zet je ze beter op 2 verschillende blogs?
  2) een onbeleefde vraag misschien maar hoeveel verdien jij gemiddeld per maand met je blogs? Geen probleem als je liever niet antwoordt hoor. Met antwoord op vraag 1 ben ik al heel blij.

  Nogmaals bedankt voor je leuke, bemoedigende blog!

  • Marieke

   Hallo Nathalie,
   Bedankt voor je mooie reactie!
   Ik heb 1 avatar voor mijn hele website. Mijn bespaarposts waren er eerst. Toen had ik nog geen avatar in gedachten. Nu wel. Ik schrijf alles aan een jongere versie van mezelf (als het ware). Mijn avatar is een jonge mama die besluit om thuis te blijven voor haar kinderen en het financieel net niet red. Alles wat ik toen niet wist, probeer ik nu te verwoorden. Mijn opvoedtips zijn aan mezelf gericht, door automatisch schrijven. Ik doe vooral wat ik intuïtief aanvoel.
   Ik denk dat je alle 3 de onderwerpen kan combineren. Doe vooral wat je zelf wil, dat hou je langer vol. Het is niet omdat je 1 avatar hebt dat er geen andere geïnteresseerden naar je blog komen. Die avatar dient voornamelijk om steeds met dezelfde stem, hetzelfde gevoel te schrijven.
   Vraag 2: Ik heb maandelijks rond de €50 kosten, en kom net wel of net niet uit de kosten. Mijn investeringen van cursussen (EBA bijvoorbeeld) is er bijlange nog niet uit. Het is wel de bedoeling voltijds te gaan bloggen. Ik lanceer nu mijn eerste betalende producten en ik verwacht dat ik daar (na een jaar of 2 – en meer extra producten) een voltijds loon mee krijg.

   • Nathalie

    Heel erg bedankt, Marieke! Ik blijf je alvast volgen en heb ook al wat posts van je doorgestuurd naar mensen die ze ook zeker interessant zullen vinden. Bedankt voor je inspirerende voorbeeld!