Besparen op elektriciteit, 10 eenvoudige tips die iedereen zou moeten doen!

Gepubliceerd in Bespaartips / 7 maart 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


10 keer besparen op elektriciteit in je woning. En dat zonder er last van te ondervinden? Dat kan met deze 10 eenvoudige bespaartips.

1 Niemand in de kamer? Lichten uit.

Een hele simpele voor de hand liggende tip, maar het wordt nog zo vaak vergeten. Als er niemand in de kamer is, doe het licht dan uit. Laat geen onnodige sfeerverlichting branden in de hal. En het lampje aan je voordeur kan ook uit. Verwacht je bezoek? Doe het dan aan en daarna weer uit. In je tuin kan je kiezen voor lampjes op zonne-energie of kies een lamp met een bewegingssensor (en stel die correct af).

2 Lamp stuk? Led verlichting.

Vervang lampen die stuk zijn door Led verlichting. Led verlichting is een beetje duurder in aankoop, maar betalen zich terug doorheen de jaren. Led verlichting gaat niet stuk maar verliest na jaren wel een beetje lichtsterkte. En het verbruikt echt weinig elektriciteit.

Dus. Is je lamp stuk, vervang het door Led verlichting. Lampen die vaak branden (keuken, bureau, badkamer, boven de eettafel) die kan je nu al vervangen door led verlichting. Lampen die minder vaak branden laat je eerst stuk gaan, en vervang je geleidelijk aan.

En ook voor Led verlichting geldt: niemand in de kamer? Licht uit!

Besparen op elektriciteit is eenvoufig met deze bespaartips.

3 Apparaten uit het stopcontact.

Je hoeft daarom niet alle stekkers uit te trekken, maar wel degene waar je niets mee doet. De mixer, waterkoker, koffiezet (die je weinig gebruikt) in de keuken, de radio die nooit speelt, je gsm oplader, de laptop die al is opgeladen. Opladers die blijven zitten verbruiken nog steeds een klein beetje stroom (5%). Die stroom gooi je dus weg en dat is zonde.

Opladers stop je in een handig doosje naast je stopcontact zodat je ze steeds gemakkelijk vindt. Grote apparaten die je weinig gebruikt stop je in een kast. Zo lijkt het ook een pak netter en overzichtelijker.

4 Apparaten stuk? Vervang ze door een A++ label.

Ga je verbouwen of is een apparaat aan vervanging toe? Kijk bij het nieuwe toestel hoe energiezuinig het is. Oude toestellen verbruiken merkbaar meer energie dan de nieuwste variant.

Wil je meer? Kies voor een optimale grootte voor jouw gezin (een mega koelkast voor 1 persoon is echt niet nodig). Kies toestellen die geen klokje of stand-by lichtje hebben. En eventueel kan je een schakelaar voorzien om inbouwtoestellen op en af te zetten, die je niet vaak gebruikt.

5 Stofzuigen of keren?

Ik stofzuig 1 keer per week (omdat ik dat een vreselijk klusje vind) maar keer vaak met een zachte borstel of ik ga rond met een swiffer. De stofzuiger is zo’n ding dat energie vreet. Een borstel is goedkoper in aanschaf en kost ook niks als je hem gebruikt. Keren is dus een ideale manier om elektriciteit te besparen (en is doorgaans ook sneller gedaan). Ook al kies je er maar 1 keer voor om de stofzuiger om te ruilen voor een borstel, je hebt er je portemonnee wel plezier mee gedaan!

6 Strijken.

Moet je per se alles strijken? Wat kan je vouwen?

Een strijkijzer (net als alle andere dingen die opwarmen) is een energie vreter.

Hang hemden te drogen op een kapstok waardoor je minder lang moet strijken. En vouw zoveel mogelijk op. Je bespaart elektriciteit én tijd. Want strijken duurt langer dan enkel opvouwen.

7 (af)wasmachine volladen.

Een (af)wasmachine verbruikt water, elektriciteit en wasmiddel. Als je 2 halve wassen doet betaal je van alles het dubbele. Wacht je een beetje langer en doe je 1 machine, dan betaal je alles maar 1 keer. Als je voldoende handdoeken en kleding hebt, dan kan je net iets langer wachten om een wasmachine te draaien, waardoor je bespaart. Voor de afwasmachine geldt hetzelfde. Heb je voldoende tassen, borden, bestek enz. dan loont het om 1 dag langer te wachten en een volle machine op te zetten zodat je kan besparen op elektriciteit.

8 Gebruik de droogkast minder.

Lakens kan je drogen op de trapleuning of over deuren (kuis je deuren bovenaan de eerste keer af – stof!). Ze hangen mooi en je hoeft ze niet te strijken (vouw ze netjes op). Het voordeel van binnen je was te drogen is dat er ook een betere luchtvochtigheid in huis komt (en een lekker geur!).

Je kan een wasrekje gebruiken of buiten een wasdraad hangen. Ik heb zo’n droogmolen die je kan wegnemen. Voor een gezin van 5 heb je wel een grote nodig (60m lijn) dan kan je meerdere machines tegelijk ophangen.

Ik gebruik mijn droogkast in de zomer niet, en in de winter alleen als het veel regent. Ik probeer zoveel mogelijk op rekjes te drogen (maar sommige weken faal ik daar compleet in!).

9 Dag en nachttarief.

Heb je een dubbele meter, gebruik hem dan ook! Vele apparaten hebben tegenwoordig een timer of uitstelfunctie. Informeer je goed over wanneer nachttarief begint en eindigt en schrijf het ergens duidelijk op. Leer jezelf om rekening te houden met nachttarief, het kan je €100 (of meer) op jaarbasis opbrengen.

Ons nachttarief begon om 21u en om 21u zette ik de afwasmachine op, een wasmachine en een droogkast. Je kan er ook voor kiezen om apparaten enkel op te laden op nachttarief; gsm’s, tablet, batterijen, laptops,…
En wil je wat verder gaan? Strijken, stofzuigen, taart bakken, … enkel in nachttarief.

10 Wat je niet gebruikt, betaal je niet.

Voor alles geldt dat wat je niet gebruikt, je ook niet betaalt. Ik geef je graag enkele voorbeelden;

 • duw grasmaaiers, zonder elektriciteit of brandstof
 • lampjes op zonne-energie
 • een barbecue ipv een oven
 • een schroevendraaier ipv een schroefmachine
 • een garde ipv een elektrische mixer
 • een mes ipv een keukenrobot
 • een keerborstel ipv een stofzuiger

 • Besparen op elektriciteit is eenvoudig met deze 10 bespaartips.

Het lijkt veel, maar het zijn allemaal tips die je kan leren om dagdagelijks toe te passen. Kies een bespaartip en pas die toe. Lukt het je goed, neem er dan een nieuwe bij. Je hoeft niet alles in 1 keer toe te passen, maar hoe sneller je het doet, des te meer je zal besparen.

Hou je elektriciteitsverbruik maandelijks bij. Ik heb daar een handige tool voor gevonden. Zo kan je zelf zien wat je aanpassingen je opbrengen.

Ben je goed op weg met deze tips, dan kan je een stapje verder gaan door je elektriciteitsleverancier te contacteren. Je kan vragen om het maandelijkse voorschot te verlagen met bijvoorbeeld €10. Die €10 kan je dan sparen. Je kan ook meteen van energieleverancier overstappen. Wie jaarlijks overstapt kan flink besparen. Energie vergelijken kan je op vreg.be doen (aardgas en elektriciteit). En kies liefst voor groene stroom (wij zijn bij Ecopower).

Op deze website vind je alles over energieleveranciers vergelijken. (In België)

 

Ik ben heel benieuwd welke tips jij al toepast en welke je in de toekomst gaat toepassen. Laat me je vorderingen weten in de reacties of stuur me een email!

 

 

Bewaren

Bewaren

De allerbeste bespaartips recht in je inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg wekelijks de beste spaar- en bespaartips recht in je inbox.

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

One response to “Besparen op elektriciteit, 10 eenvoudige tips die iedereen zou moeten doen!

 1. Renee

  Bedankt voor je lijstjes bespaartips, wat een goede adviezen allemaal! Veel ervan zijn herkenbaar, sommige zijn voor mij en mijn gezin iets te fanatiek en een aantal zijn goede aanvullingen op onze zuinige leefstijl. Toch. Staat in dit rijtje een tip die ik (in Nederland in ieder geval) juist andersom zou geven. Wij hebben elke drie maanden een overzicht van ons stroom en gas verbruik. Dan kijken we na of we nog goed bezig zijn en of onze maandelijkse afdracht strookt met ons verbruik. Wij zorgen er juist bewust voor dat we meer afdragen dan wat nodig is, dus niet of er ook tien euro van af kan. Mochten we een keer meer verbruiken, dan hoeven we niet bij te betalen (altijd vervelend) of eraan te denken ons maandbedrag omhoog te zetten en aan het einde van het jaar krijgen we altijd geld terug, met rente. Een gratis spaarpotje dus, lekker toch?