10 tips om te besparen op je auto.

Gepubliceerd in Bespaartips / 11 maart 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


Heb je een eigen wagen, dan weet je hoe duur die kan zijn. Je hebt hem wel nodig voor je werk en voor boodschappen. Zonder auto ben je vaak verloren.

Ik woon in een dorp, ver van onze familie. Met 3 jonge kinderen het openbaar vervoer nemen is niet aangenaam, en de verbindingen zijn helemaal hopeloos. Toen we besloten dat ik thuisblijfmoeder zou worden, besloten we ook de tweede auto te houden (uit noodzaak). Maar hoe konden we die goedkoper maken?

10 tips om te besparen op je auto.

1 Verander van verzekering.

Hoe lang is het geleden dat je je verzekering nog hebt nagekeken? Heb je al jaren dezelfde en betaal je gewoon trouw je premie, zonder je vragen te stellen? De meeste mensen doet dat, maar dat is fout.

Kijk eerst na welke verzekering je hebt en wat die wel of niet dekt. (Je zal verstelt staan wat die niet dekt!) Bekijk voor jouw gezin welke risico’s je wel of niet wil laten verzekeren, en bepaal wat de belangrijkste zijn. Bepaal dan je budget. Tijd om te shoppen!

Bij test-aankoop kan je gratis een eenvoudige vergelijkingsmodule invullen. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende verzekeraars die je kan contacteren en wat de richtprijs is. De beste prijs verkrijg je nog steeds door 2 of meer verzekeraars tegen mekaar uit te spelen. Het neemt tijd in beslag, maar het kan je jaarlijks toch €50 extra besparen bovenop de winst die je maakt door te veranderen van verzekeraar.

2 Kies een goedkopere pomp.

Brandstof tanken kan oplopen. Maar ook hier kan je fors besparen door een ander tankstation te kiezen.

In onze buurt hebben wij verschillende tarieven. De duurste en goedkoopste verschillen zo’n €0.12 per liter. Reken even uit dat je 1 keer 50 liter tankt, dan levert de goedkoopste een winst op van €7,50 per tankbeurt!

Mijn man tankt wekelijks, dus wij besparen €375 per jaar door naar de goedkoopste te rijden (op weg naar zijn werk). Zelf bespaar ik zo €70 per jaar, omdat ik ook een goedkopere neem op weg naar de supermarkt. Samen maakt dat €450 op jaarbasis.

Mijn man gaat daar ver in. Hij kent de prijzen van de tankstations uit zijn hoofd op weg naar zijn werk (hij passeert er zo’n 10). Hij neemt altijd te goedkoopste. Je kan ze ook wekelijks opschrijven op een papiertje.

Ga je op reis? Tank niet op de autostrade (dat is schandalig duur), maar neem een afrit en kies daar een tankstation. Vaak kan je je gps daarvoor instellen. Dat kan je een wist opleveren van €5 à €10 per tankbeurt. Kies zelf of je dat de moeite vindt.

3 Maak slimme verplaatsingen.

Plan je winkelmomenten en probeer in een lus te rijden. Ligt de bakker op weg naar de supermarkt, passeer er dan gelijk, dat scheelt je enkele kilometers brandstof. Gaan je kinderen naar hun hobby, kijk of er geen supermarkt in de buurt is waardoor je dat meteen kan combineren.

4 Carpoolen.

Beter is het nog om de verplaatsing samen te doen. Neem een vriendje mee naar de sportschool en laat zijn mama de kinderen thuisbrengen. Of spreek met een collega af en rij (een deel) samen naar het werk. Zorg wel dat je het eerlijk houdt en dat je de kilometers vergoed of dat je elk om beurten rijdt.

Besparen op je auto doe je met deze 10 bespaartips.

5 Ecologisch rijden.

Rij met de ramen gesloten, dat bespaart je 5% aan brandstof.

Rij met correcte bandenspanning. Deze controleer je best elke maand en levert je een besparing van 5% brandstof op.
Alle elektronica die opladen kunnen ook voor extra verbruik zorgen.
Je auto proper houden bespaart tot 5%, door extra wrijving.

Tijdens het rijden:

 • Hou je snelheid constant
 • Anticipeer op het verkeer (laat voldoende afstand, rem soepel, geef geen gas bij aan het rode licht)
 • Uitbollen in neutraal aan het rode licht
 • Schakel rond 2000 toeren, dat bespaart je brandstof.
 • Sta je voor een spoorweg? Motor even uit.

6 Op onderhoud.

Het is heel belangrijk dat je je auto op onderhoud laat gaan. Het bespaart je veel problemen als je dat tijdig doet. Afhankelijk van de wagen die je hebt, kan je daarvoor ook in een kleine garage terecht. Je hoeft niet altijd naar de merkgarage te gaan. Dat kan je zo’n €200 per onderhoud besparen. Maar let op! Soms heb je geen keuze en moet je naar de merkgarage gaan, bijvoorbeeld als er iets mis is met de computer.

En als je wat opzoekingswerk verricht, dan kan je bijvoorbeeld het kleine onderhoud ook zelf doen. €60 bespaart per onderhoud.

Controleer ook geregeld de staat van je banden. Deze kan je goedkoper laten vervangen door een bandencentrale. Daarmee bespaar je zo’n €100 per 4 banden (of meer!).

7 Heb je een wagen nodig?

Eerst en vooral, heb je die wagen echt nodig of heb je een alternatief. Denk aan de fiets, een brommertje of het openbaar vervoer. Misschien heb je in je buurt wel een deelauto? Woont je moeder om de hoek, misschien mag je haar auto wel lenen.

Heb je op je werk de mogelijkheid om een leasing te verkrijgen? Reken wel goed uit wat het je kost en wat je in ruil krijgt, soms is een privé auto toch nog voordeliger.

Wij hebben een fietskar en een bagage fietskar (om boodschappen te doen). Je hebt er wel plek voor nodig in een garage of tuinhuis, of zet ze onder een afdekzeil in de tuin. Vergeet er geen koppeling bij te kopen voor je tweede fiets.

8 Wagen kopen.

Koop je een nieuwe wagen dan heb ik nog enkele tips om te besparen.

 • Koop niet het allernieuwste model. Vaak heeft die nog kinderziektes die je geld kunnen kosten.
 • Kan je wachten? Probeer een mooie actie mee te pikken (bv 0% lening, gratis opties, …)
 • Kijk naar de pk’s. In België mag je niet sneller dan 120 km/u. Minder pk’s bespaart op wegentaks.
 • Kijk naar de CO2 uitstoot. Hogere uitstoot kost je meer op de wegentaks en is slechter voor het milieu.
 • Koop elektrisch, hybride of lpg. Deze zijn zuiniger, maar in aankoop wel duurder.

Ga niet alleen af op de nieuwprijs van de wagen. Hou ook rekening met de wegentaks, verzekering (die duurder is voor meer pk’s), belasting op de inverkeerstelling (BIV) en het verbruik per 100 km.

Eens je besloten hebt welke wagen je wil (of type wagen), dan ga je winkelen. Offertes aanvragen en garages tegen mekaar uitspelen. Dat kan ook binnen hetzelfde merk! Misschien krijg je geen korting, maar wel gratis extra opties. Wat je kan onderhandelen heb je.

9 Hou je aan de verkeersregels.

Misschien voor de hand liggend, maar als je leest in de kranten hoeveel boetes er jaarlijks worden uitgeschreven dan denk je wel eens na. Mijn man heeft op 1 jaar tijd 7 boetes bij mekaar gereden van €50 elk, en eentje van €80. €430 weg uit ons spaarpotje. Ik heb ze genummerd en op zijn prikbord gehangen. Sindsdien is het veel geminderd. Nu komt er af en toe nog eentje binnen.

Heb je een zware voet, investeer in een cruise control.
10 minuten vroeger vertrekken geeft je ook meer rust, waardoor je minder haastig rijdt.

En parkeerboetes kunnen ook optellen. Let een beetje op, dat bespaart je aardig wat geld.10 bespaartips om minder uit te geven aan je auto - besparen op je auto

10 Extra kleine besparingen.

Parkeer op gratis parkings buiten de stad. Soms kan je een pendelbus nemen naar het stadscentrum die gratis is. Of wandel naar het centrum, dat is gezond!

Was je auto met een emmer en zeep in plaats van in de carwash. Dat kan je €7 per wasbeurt opleveren. Als je maandelijks gaat al gauw een besparing van €84 op jaarbasis.

Kan je je kinderen naar school doen met de fiets? Of te voet? Zo hebben ze meteen wat extra beweging.

Een auto is een investering die blijft geld kosten. Het hangt er maar vanaf hoe jij er mee omgaat. Als je slim omgaat met je auto en de bijhorende kosten, kan je jaarlijks €500 of meer besparen. Das een aardig bedrag waar je veel mee kan doen.

Kan je je auto niet missen? Bespaar er dan op!

 

Heb je nog extra bespaartips? Plaats ze in de reacties!

 

 

Bewaren

Bewaren

De allerbeste bespaartips recht in je inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg wekelijks de beste spaar- en bespaartips recht in je inbox.

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

3 responses to “10 tips om te besparen op je auto.

 1. Ik wilde altijd een auto kunnen rijden en eindelijk heb ik genoeg tijd ervoor! Voordat ik naar een autorijschool ga wil ik eerst zoveel mogelijk nuttige info lezen. Ik wil ook “duurzaam” rijden en ik vind een tip dat ik snelheid constant moet houden echt verstandig. Misschien zal ik zelfs een klimaat-controle gebruiken totdat ik dat goed zal kunnen doen. Ik hoop dat in mijn toekomstige autorijschool mijn instructeur meer verschillende details over autorijden zal kunnen vertellen 🙂

 2. CJ

  Een andere grote tip is: koop tweedehands. Zeker wegens de grote leasemarkt en turnover in wagens daardoor in Belgie is een betruwbare betaaldbare tweedehandswagen echt wel te vinden.

 3. Ik wist niet dat ik bespaar 5% aan brandstof als ik met de gesloten ramen rij! Volgende maand koop ik eindelijk mijn eigen auto, en ik wil meer weten over hoe ik erop kan besparen. Bedankt voor de tips!