Besparen op elektriciteit. Bespaartips om je elektriciteitsfactuur te verminderen.

Gepubliceerd in Bespaartips / 30 mei 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


Besparen op elektriciteit kan op enorm veel manieren. Ik schreef er al een zeer populair artikel over; besparen op elektriciteit voor beginners.

En omdat ik veel vraag kreeg naar nog meer eenvoudige tips, is hier het vervolg. Laten we er meteen induiken.

1 Stap van leverancier over.

Vergelijk de elektriciteit (en gas) prijzen op vreg.be en kijk of je kan overstappen. Wens je niet over te stappen, bel dan even naar je huidige leverancier en vraag om een tariefverlaging. Vertel ze dat je anders zal overstappen naar een goedkopere maatschappij. De kans is heel erg groot dat je een verlaging krijgt, of dat je zelfs dezelfde tarief kan bekomen als de andere goedkopere maatschappij. Je moet wel eerst een goed aanbod vinden, dat bij de hand houden en dan pas telefoneren. Met loze woorden krijg je geen kortingen. Zorg dus voor bewijs!

Op vreg.be zijn de coöperatieve maatschappijen op een ander tabblad vermeld. Dat zijn bedrijven waar je 1 of meer aandelen moet kopen om klant te kunnen zijn (ongeveer €250 per aandeel). Je krijgt voor je aandeel wel winstuitkering (zo’n €6 per jaar).

Kies indien mogelijk voor 100% groene energie.

2 Beperk het gebruik van apparaten die warmte genereren.

Elektriciteit besparen hoeft niet moeilijk te zijn met deze bespaartips. Wees zuinig met je elektriciteit en bespaar geld.

Als er iets is dat veel energie verbruikt dan zijn het alle apparaten die warmte opwekken. Denk aan een waterkoker, wasmachine, droogkast, afwasmachine, haardroger,… Elke keer je zo’n apparaat niet gebruikt, bespaar je tot enkele Euro’s.

Een droogkast is bijvoorbeeld een echte energie vreter. Maar hoe kan je je kleding droog krijgen? En zeker als je een groot gezin hebt (zoals wij)?

Koop een droogmolen, hang een wasdraad, koop een wasrekje (bij de kringwinkel vind je ze voor enkele Euro’s) of gebruik trapleuningen en deuren. Lakens droog ik op de deuren (de eerste keer wel even afstoffen!) en op de trapleuning. Witte was gaat uit gemak nog geregeld in de droogkast, maar al de rest gaat op de wasdraad of op het wasrekje. Als je binnen je was droogt dan heb je meteen een veel gunstigere vochtigheidsgraad in huis. Win-win dus!

3 Vermijdt airco’s bij warm weer.

Er zijn verschillende manieren om je huis koel te houden bij warm weer. ’s Nachts goed verluchten is vanzelfsprekend.

Maar dacht je al aan rolluiken, tochtgordijnen of een handdoek voor je raam? Hoe meer lagen er voor je raam hangen, hoe trager de lucht in je huis opwarmt (en in de winter afkoelt).

En is het toch veel te warm? Gebruik de airco op een verantwoorde manier door de temperatuur niet te laag in te stellen, en hem af te zetten als je niet thuis bent. ’s Avonds voor het slapen een uurtje verfrissen is vaak voldoende.

Of maak je eigen goedkope airco. Een super simpele airco, en een airco die een beetje handigheid vereist. Beiden werken uitstekend.

4 Lampjes van toestellen uit.

Gebruik je een toestel met een klokje of lampje weinig? Stop er een stekkerdoos met een aan / uit knop tussen en zet het af. Denk aan de oven die je in de zomer amper gebruikt, of de microgolf die je zelden nodig hebt. Maar ook een radio, een playstation, de oplader van de tandenborstel en zelfs je tv verbruiken stroom wanneer je ze niet gebruikt.

En dat kan best oplopen!

Heb je veel lampjes die branden (stand-by modus) of klokjes? Dan gooi je tot 10% (!!!) van je elektriciteit in de vuilbak. Een handige stekkerdoos met aan / uit knop is echt aan te raden! Of trek de stekker elke keer uit het stopcontact.

5 Wassen op lagere temperaturen.

De afwasmachine hoeft niet op 70°C te draaien. Als je meteen je vuile vaat inlaad en wast, dan kan je perfect met 30°C een propere vaat hebben. Laat je alle etensresten indrogen, dan heb je een hogere temperatuur nodig. Het is een kwestie van gewoontevorming. Maar wel eentje die veel kan opbrengen!

Hetzelfde geldt voor je wasmachine. Ik was op 30°C. Alles. En alles is proper en ruikt heerlijk fris.

Hang je was buiten te drogen en je hoeft zelfs geen wasverzachter te gebruiken!

6 Koelkast en diepvries onderhouden.

Ontdooi je diepvries 2x per jaar. In de winter als het stevig vriest kan je je diepvriesproducten buiten bewaren. In de zomer vries je eerst waterflessen in, en gebruik je die als koelelement. Stop een fles in elke bak of zak waar je diepvries even in bewaart.

Hou de koelkast zoveel mogelijk gesloten. En laadt hem zo vol mogelijk. Een volle koelkast verbruikt minder stroom dan een lege. Dat komt doordat de koude lucht ontsnapt als je de koelkast open doet. Is hij volgeladen dan zit de koelte in de producten.

Vries een waterfles in, en laat deze ontdooien in de ijskast. Zeker als je net boodschappen hebt gedaan, is het een eenvoudige truc om je koelkast snel koud te krijgen.

7 Bereken je verbruik per toestel.

Wil je weten wat je toestel verbruikt? Plaats een energiemeter tussen het toestel en het stopcontact voor 24u. Zo kan je berekenen wat je toestel je kost per jaar en of het niet interessanter is om te investeren in een energiezuiniger toestel.

Toestellen van meer dan 10 jaar oud zijn grote energievreters. Soms is het (op termijn) veel goedkoper om ze te vervangen.

8 Investeer in groene energie.

Bereken of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw situatie en of ze ook daadwerkelijk besparen. Zeker nu met de Turtletaks moet je goed navragen of zonnepanelen goedkoper zijn op termijn.

Een zonneboiler om je water op te warmen kan ook een optie zijn, deze is een pak goedkoper. Je bespaart elektriciteit en gas / mazout uit.

9 Gsm’s opladen met draagbare zonnepanelen.

Mijn favoriet. Een klein zonnepaneeltje dat voldoende stroom opwekt om je gsm (of tablet, gps, …) vol te laden. Ideaal als je op vakantie bent, een berg wil beklimmen of thuis energie wil besparen.

Voor ongeveer €40 heb je deze powerbank op zonne-energie. Voor ongeveer €70 heb je een duurder maar sterker model, waarmee je 2 x je smartphone kan opladen.

Vanaf €100 kan je ook je oplaadbare batterijen opladen met de zon. Maar dat zijn doorgaans grotere (opvouwbare) panelen. Deze is goedkoper, maar laadt wel een pak trager op (€40).

10 Tuinverlichting.

Tuinlampjes zijn mooi. Ze geven sfeer in je tuin. Maar ze verbruiken ook elektriciteit. Bijvoorbeeld ’s nachts, als iedereen slaapt. Dat hoeft toch niet?

Zet er een handige timer tussen zodat je je lampjes kan laten branden als je thuis bent, of koop lampen op zonne-energie. Die hebben een zonnepaneeltje en branden heel mooi. Ondertussen is er zo veel keuze, iedereen vind wel mooie en betaalbare lampjes.

En je kan ook LED verlichting in je tuin plaatsen. Zo’n snoeren met gekleurde LED lampjes (op zonne-energie) zijn een leuke en energiezuinige oplossing voor extra sfeer in je tuin.

 

Kan je wat met deze tips? Voor velen kan of moet je een kleine investering doen, maar die betaalt zichzelf wel terug op termijn.

Heb je een beperkt budget? Stel jezelf dan de vraag of je dat artikel echt nodig hebt, of dat je het misschien op een andere manier kan oplossen. Maar groene energie betaalt zich altijd wel terug. Misschien kan je iets verkopen om zo voldoende geld te verdienen om te investeren in je (groene) toekomst?

Laat vooral jouw aanvullende tips weten in de reacties, of deel dit artikel op Pinterest!

Lees ook: Elektriciteit besparen voor beginners, tips die geen investering vragen!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

De allerbeste bespaartips recht in je inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg wekelijks de beste spaar- en bespaartips recht in je inbox.

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie