Besparen op verwarming. Bespaartips om je gas of mazoutfactuur te verminderen.

Gepubliceerd in Bespaartips / 7 juli 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


Geld besparen op verwarming met gas of mazout kan eenvoudig zijn. Ik geef je 10 tips om geld te besparen, die je weinig tot niks kosten. Wat je wel moet doen is je gewoonten een beetje aanpassen.

1 Zet je verwarming lager.

Soms kom ik bij iemand langs waar de verwarming op 22°C of zelfs 24°C staat. Bij ons staat die overdag op 19°C.

Als je af en toe rond wandelt, als je kuist of kookt of met de kinderen bezig bent, dan is 19°C of 20°C echt wel voldoende. Heb je het toch fris, doe dan een trui aan.

Zit je lang neer (bijvoorbeeld aan je bureau), las dan elk uur een stapmomentje in. Wandel 5 minuutjes rond.

Heb je het dan nog koud? Wat dacht je van extra laagjes zoals 2 paar sokken, pantoffels, thermisch ondergoed of een muts?

’s Nachts en overdag als je weg bent kan de verwarming op 15°C of 16°C.

2 Zet een timer op je verwarming om te besparen.

Als je een timer zet op je verwarming, dan hoef je er zelf niet aan te denken om ’s avonds voor het slapen de verwarming lager te zetten. Het gaat immers vanzelf.

Laat de verwarming een kwartier voor je opstaat opspringen en een half uur voor je naar je werk / school vertrekt weer afspringen. ’s Avonds zet je het klokje zodat de verwarming ook weer een kwartier op voorhand opspringt en 1 uur voor je gaat slapen weer af gaat. Er is altijd nog restwarmte in huis, die gaat niet meteen verloren.

Onze verwarming gaat af om 21u, 2 uur later is het nog steeds aangenaam in huis. En tv kijken onder een dekentje is altijd gezellig!

3 Investeer in pantoffels.

Warme voeten geven een warm lichaam. Zijn je voeten koud, dan heb je het algemeen ook koud. Met warme voeten kan je de verwarming 2°C lager zetten en het even comfortabel hebben.

Heb je veel bezoek? Schaf enkele extra paren pantoffels aan en zet ze uitnodigend aan je voordeur.

Of stel voor dat het bezoek zijn schoenen mag aanhouden.

Geld besparen op je verwarming is eenvoudig met deze 10 super simpele tips. Bespaartips voor iedereen.

4 Laat binnendeuren dicht.

Hou de badkamerdeur gesloten zolang de verwarming aan staat. Zo blijft het warmer, en hoef je niet onnodig bij te verwarmen.

Hetzelfde geldt voor de woonkamer en keuken. Hou de deuren gesloten zodat de warmte in de juiste kamer blijft.

Heb je een gang, berging, nachthal, enz. Dan kan je deze lichtjes bijverwarmen tot 15°C. Een gang waar je enkel doorloopt hoeft echt geen 20°C te zijn.

Slaapkamers hoeven niet verwarmd te worden om te slapen. Je slaapt best met het raam open, zodat je voldoende frisse buitenlucht hebt. Staat je raam open? Dan zet je je verwarming af. Zo bespaar je veel geld.

5 Kies een hoogrendementsketel.

Moet je je ketel vervangen? Kies dan een hoogrendementsketel. Deze ketels zijn zo ontworpen dat ze veel minder warmteverlies hebben, en dus efficiënter werken. Ze besparen je veel geld. Laat je ketel ook goed afstellen. Vraag aan de installateur raad.

Er bestaan ook warmte win systemen en zonneboilers, waardoor nog minder warmte verloren gaat. Deze zijn wel prijzig voor het beetje extra rendement dat ze leveren. Vraag raad aan je installateur.

6 Onderhoud je verwarmingselementen.

Geregeld de lucht uit de chauffages halen en de elementen goed afstoffen. Bij een goed onderhoud merk je slijtage of defecten sneller op waardoor er minder energie verloren gaat.

Laat ook je ketel jaarlijks of tweejaarlijks onderhouden. De technieker kan je ook extra energiebesparende tips geven, die specifiek voor jouw situatie gelden.

Is je woonsituatie veranderd (je bent bijvoorbeeld overdag meer thuis) dan kan de technieker jou ook raad geven over extra energiezuinige maatregelen.

7 Plak radiatorfolie.

Radiatorfolie is een folie die warmte buffert en een deel weerkaatst. Zie het als een soort extra isolatie tegen je muur. Kleef deze achter de radiatoren die aan een buitenbuur bevestigd zijn. Zo heb je minder warmteverlies naar buiten toe.

Ik verzeker je dat het werkt!

8 Tochthonden, tochtstrips en gordijnen.

Ideaal om te besparen op verwarming! Een tochthond komt in honderden soorten uitvoeringen. Er zijn losliggende, met haakjes en tochthonden die onder de deur vast zitten.

Heb je een deur waar veel koude lucht onder door komt, dan is een tochthond een super goedkope oplossing. Je kan hem zelfs maken van een oud kussen en een stuk stof.

Ook tochtstrips (vaak zelfklevend) zijn een goede oplossing. Gebruik ze vooral voor de boven- en zijkanten van ramen en deuren. Voor de onderkant zijn tochthonden handiger, want die loop je niet stuk.

Voor ramen kan je een tochtgordijn hangen. Dat zijn dikke gordijnen die de koude lucht tegen houden. Het zijn zware, dikke gordijnen die heel je raam bedekken en vaak een beetje langer zijn. Ze houden zeer goed de koude buiten. Maar ze maken een kamer meteen een pak donkerder, dat is zeker op koude dagen een nadeel.

Maar een gordijn kan je ook voor een deur hangen. Wij hebben een buitendeur die niet helemaal afsluit, en daar hangt een mooi gordijn voor. En wat een verschil!

Gordijnen kan je zelf maken of laten maken. Zelf maken is pakken goedkoper omdat je alleen de stof en eventueel extra voering moet kopen.

9 Isoleer je huis.

Isoleer je dak! Voor €15 per vierkante meter heb je een zeer goede dakisolatie. Zelf aanbrengen is eenvoudig, het vergt alleen wat tijd.

Eventueel kan je een groen dak aanleggen. Dat buffert tegelijkertijd ook het regenwater.

Muur en spouw isolatie moet je laten doen. Reken op €1000 per gevel voor een gemiddeld huis.

Vervang ramen en deuren door hoogrendementsglas. Vanaf €10 000 voor een gemiddeld huis. Maar je bespaart wel behoorlijk wat energie uit (ook in de zomer blijft het koeler) en het is voor lange tijd.

Voor al deze isolatiemaatregelen kan je subsidies krijgen.

Vraag ze aan bij Eandis (of je distributeur) en soms je gemeente. Vergeet ook de Vlaamse renovatiepremie niet.

10 Beperk het gebruik van warm water.

Kan je je handen even snel wassen onder koud water? Kan je 5 minuten minder lang douchen? Moet dat bad helemaal vol, of mag het halfvol?

Ook het verwarmen van het stromend water verbruikt energie. Daarom zal je merken dat je ook in de zomer gas verbruikt.

Lees ook:

Hou je verbruik bij op EnergieID.be – een gratis website waar je je maandelijkse verbruik kan bijhouden en vergelijken zodat je gemotiveerd bent om minder energie te verbruiken (en verspillen).

Word lid van onze Facebookgroep voor de nieuwste bespaartips!

Heb je nog andere tips om te besparen op verwarming? Laat ze achter in de reacties.

 

 

De allerbeste bespaartips recht in je inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg wekelijks de beste spaar- en bespaartips recht in je inbox.

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

2 responses to “Besparen op verwarming. Bespaartips om je gas of mazoutfactuur te verminderen.

  1. Renee

    De tip om je verwarming uit te zetten snachts en onder werktijd lees ik heel veel. Op basis van gezond verstand lijkt dit ook een goed advies, maar met de zuinige CV ketels van tegenwoordig klopt dit niet altijd meer. Mijn man werkte bij een energiemaatschappij en zat in een projectgroep om deze veelvoorkomende tip uit te testen. Het blijkt dat een huis op temperatuur houden veel minder verbruikt dan enkele graden bijverwarmen. De tip om je verwarming op 19 á 20 graden te houden is om die reden een hele goede. Maar voor enkele uren (zeg acht uren) de verwarming uit of lager zetten is niet rendabel tenzij je een hele oude ketel hebt. De uitslag van de test werd niet bijzonder onder de aandacht gebracht omdat de energiemaatschappij natuurlijk zo veel mogelijk stroom wil verkopen. Zo is helaas de kapitalistische maatschappij. Maar doe je voordeel met de tip 😉