Besparen op vaste kosten. 10 bespaartips die je nu moet toepassen.

Gepubliceerd in Bespaartips / 14 maart 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


Wanneer was de laatste keer dat jij je verzekeringen en abonnementen nog hebt nagekeken?

Weet je eigenlijk wel waarvoor je verzekert bent (en waarvoor niet)?

En welke abonnementen heb je allemaal? Wat houden ze in en gebruik je ze wel? Of kost het je allemaal maar geld?

Tijd om al je papieren erbij te nemen en alles te overlopen zodat je geld kan besparen. Het grote voordeel is dat je dit maar 1 keer hoeft te doen voor een grote besparing. Tijd voor actie!

1 Autoverzekering.

Besparen op vaste kosten met deze 10 bespaartips.

Hoe lang is het geleden dat je je verzekering nog hebt nagekeken? Heb je al jaren dezelfde en betaal je gewoon trouw je premie, zonder je vragen te stellen? De meeste mensen doet dat, maar dat is fout.

Kijk eerst na welke verzekering je hebt en wat die wel of niet dekt. (Je zal verstelt staan wat die niet dekt!) Bekijk voor jouw gezin welke risico’s je wel of niet wil laten verzekeren, en bepaal wat de belangrijkste zijn. Bepaal dan je budget. Tijd om te shoppen!

Bij test-aankoop kan je gratis een eenvoudige vergelijkingsmodule invullen. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende verzekeraars die je kan contacteren en wat de richtprijs is. De beste prijs verkrijg je nog steeds door 2 of meer verzekeraars tegen mekaar uit te spelen. Het neemt tijd in beslag, maar het kan je jaarlijks toch €50 extra besparen bovenop de winst die je maakt door te veranderen van verzekeraar.

2 Woning verzekeringen.

Je hebt een eigen woning en die moet ingedekt worden. Waar kan je je allemaal voor verzekeren?

 • Schuldsaldo
 • Woningverzekering – (brandverzekering) Kijk vooral wat er (niet of teveel) inzit. (info)
 • Verzekering huispersoneel – Om je in te dekken tegen de poetshulp, tuinier, babysit, klusjesman,…
 • BA Familiale – Een verzekering voor kleine risico’s – relatief goedkoop, brede dekking

De bovenstaande verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel aangeraden. De bank bij wie je je hypothecair krediet hebt, stelt vaak eisen omtrent schuldsaldo en woningverzekering. Dat wil niet zeggen dat je ook verplicht bent deze bij hen te nemen.

Een verzekering voor huispersoneel is verplicht en dekt schade door klusjesmannen, de babysit en zo voort.
De BA Familiale is zeer aan te raden. Vroeg of laat heb je deze nodig (bal door de ruit van de buren?) en deze is relatief goedkoop.

Voor alle verzekeringen geldt; lees goed wat wel en niet gedekt wordt en vergelijk. Neem je meerdere producten van 1 verzekeraar, vraag dan om een korting. Kijk elke 2 jaar je verzekeringen na en stap over als er een goedkopere is, met dezelfde dekking. Een verzekering stopzetten kan je doen door 3 maanden op voorhand een aangetekend schrijven te versturen. Kijk het goed na, je wil niet dubbel verzekert zijn!

3 Nutsvoorzieningen.

Je bent in België verplicht om je woning aan te sluiten op het net.

Besparen op de waterfactuur is moeilijk. Je kan namelijk niet overstappen naar een andere leverancier. Je kan wel besparen op je waterverbruik.

Besparen op de elektriciteitsfactuur is wel mogelijk. Er zijn meerdere leveranciers die je eenvoudig kan vergelijken via vreg.be.
Je kan elk jaar gratis overstappen, en ik raad je dus ook aan om elk jaar de prijzen te vergelijken. (tips om elektriciteit te besparen)

Heb je ook een gasaansluiting, dan kan je ook de prijzen vergelijken via vreg.be. En een combi van elektriciteit en gas levert vaak extra kortingen op.

4 Abonnementen multimedia.

Telefoon, internet, gsm’s,… Alles bij mekaar kan het een aardig bedrag zijn. En zeker als je meerdere abonnementen hebt voor meerdere personen. Hoe pak je het aan?

 1. Alle abonnementen opschrijven met de kostprijs en wat er inbegrepen is.
  Voorbeeld: Gsm mama, €12, onbeperkt sms, 2 u bellen, 500MB download.
 2. Opschrijven welke extra kosten je nog maakt per abonnement.
  Voorbeeld: Gsm mama, + €1 / €3 bij teveel bellen, maar doorgaans niets extra.
 3. Opschrijven welke extra’s een abonnement oplevert.
  Voorbeeld: Gsm mama, elke dinsdag een gratis cinematicket.
 4. Opschrijven wat je wel en niet gebruikt van een abonnement.
  Voorbeeld: Digitale tv – extra zenders worden amper bekeken.
 5. Kritisch zijn en beslissen welke abonnementen geschrapt kunnen worden.
 6. Opzoeken; zijn er andere mogelijkheden die goedkoper zijn of kan je combineren voor korting?
  Downsize van een abonnement, meerdere abonnementen groeperen bij 1 bedrijf (alle gsm’s groeperen voor korting of telefoon, gsm, internet en tv bij 1 bedrijf)

Doorgaans hoef je deze oefening maar 1 keer te doen en zit je voor langere periode goed. Het kan je op jaarbasis best veel besparen, afhankelijk van het aantal abonnementen dat je hebt.

Veranderen van telecom bedrijf en gsm provider is gratis. Vergelijken van diensten kan bijvoorbeeld hier.

5 Abonnementen andere.

Wees kritisch als je kijkt naar je andere abonnementen.

 • Fitness – Is een beurtenkaart geschikter dan een jaarabonnement? Ga je wel?
 • Tijdschriften – Lees je ze helemaal? Kan je online niets gelijkaardigs vinden? (pinterest?)
 • Kranten – Kan je de krant op je werk lezen? Of neem misschien enkel de weekend editie.
 • Cinema – Neem het filmkanaal bij je digitale tv. Veel goedkoper, maar je moet wel even wachten op de films.
 • Netflix – Kijk je vooral Netflix? Waarom schrap je je digitale tv niet?
 • Zichtrekening – Betalen om je geld te beheren? Kies een gratis zichtrekening bij een andere bank.

Als de nood hoog is, dan kan je flink besparen door je abonnementen te verkleinen of gewoon te schrappen. Van enkele weken geen tv kijken ga je niet dood. Integendeel. Je kan misschien geld bijverdienen of bij andere mensen langsgaan? Of praat met je huisgenoten, speel een spel,…

6 Leningen.

Als je een lening aangaat, kijk eerst of je deze wel kan terugbetalen. Wees realistisch. Ga leningen aan voor grote aankopen die noodzakelijk zijn, zoals een woning of een auto. Maar een wasmachine op afbetaling zou niet hoeven. Het zijn die kleine leningen die voor grote problemen zorgen (de interesten zijn vaak torenhoog).

Je kan besparen op leningen als je het goed aanpakt.

Een voorbeeld: Je wenst een woning te kopen.

 1. Ga langs je huisbank en laat een simulatie uitvoeren. Deze simulatie laat je zien hoeveel je kan lenen en hoelang het duurt om terug te betalen. Banken houden van een voorbereide klant en dat kan je voordeel opleveren als later de tarief wordt bepaald.
 2. Kies een woning binnen budget en hou rekening met eventuele renovatie of opknap werken. Neem hiervoor de tijd.
 3. Gebruik deze website om woonleningen te vergelijken. Dit bespaart je veel tijd door meteen de top 3 te contacteren met de beste tarieven.
 4. Vergelijk hun tarief en de verplichte extra’s. 0.2% meer betalen is soms voordeliger dan een verplichte betaalde zichtrekening met een belachelijk dure woonverzekering (brandverzekering) die je 25 jaar moet betalen. Vergelijk dus goed.
 5. Speel de mogelijke kandidaten tegen mekaar uit en ga uiteindelijk met een verlaagde tarief of betere voorwaarden met een bank in zee.

Ga je een lening aan? Kijk naar het grote plaatje en niet alleen de intrestvoet. De kleine lettertjes maken vaak een wereld van verschil! Lees ze dus grondig!

7 Kredietkaarten.Bespaartips op vaste kosten, besparen met deze 10 tips.

Heb je een kredietkaart? Vast wel. Deze is handig als je online iets wil aankopen of als je een grote aankoop in 1 keer moet betalen in een winkel. Soms krijg je extra’s als je vaak genoeg met deze kaart betaald (spaarpunten, reisverzekering,…) Maar laat je niet misleiden. Kredietkaarten kunnen je ook veel geld kosten.

Als je je kredietkaart niet maandelijks aflost (vergeten, of het lukt niet) dan komt er als snel een aardig bedrag bij vanwege de intrest. En dat kan snel oplopen. Kosten die je dus moet vermijden.

Gebruik je een kredietkaart? Bekijk eerst of je de aankoop wel kan betalen deze maand. Lukt dat niet, zoek dan eerst een oplossing en koop dan het product. Laat je niet verrassen door de afrekening die er volgende maand zal zijn, maar schrijf het ergens duidelijk op.

Heb je toch een betalingsachterstand, los deze dan zo snel mogelijk af. Lukt dat niet? Bel even naar de kredietmaatschappij en vraag een afbetalingsplan. Ze helpen je meestal graag verder.

8 Schulden & collectieve schuldenbemiddeling.

Heb je schulden van welke aard ook? Het zou je prioriteit moeten zijn om zo snel mogelijk deze schulden af te betalen. Hoe sneller je ervan af bent, hoe sneller je met een schone lei kan beginnen.

 • Maak een lijst van alle schulden die je hebt. Het bedrag en de intrestvoet.
 • Betaal lening per lening af, beginnend met de kleinste.
 • Bel ondertussen de andere bedrijven op en vraag om een oplossing (kwijtschelding van de intrest bijvoorbeeld)
 • Maak een afbetalingsplan en hou je er aan.
 • Bespaar op alles tot je uit de schulden bent.

Zie je het bos door de bomen niet meer? Ga in collectieve schuldenbemiddeling. Hoe sneller je je trots opzij zet, hoe sneller je uit je ellende geraakt. Het betekent immers dat jij de handen uit de mouwen wil steken en er alles aan wil doen om je eigen leven weer terug te krijgen.

Laat je helpen door mensen die er ervaring mee hebben. Dat is niet erg. En doe het snel genoeg, zodat de schade te beperken is. Je kan het! Doe het!

9 Belastingen.

Is jouw belastingbrief een zware dobber? Je kan je belastingen vooruit betalen of je kan het maandelijks sparen, zodat je het geld hebt als je afrekening er is. Op niet betaalde belastingen (van welke aard ook) staan boetes die kunnen oplopen.

Kan je je belastingen niet betalen? Bel naar je lokaal belastingkantoor en vraag wat je kan doen. Als je het heft in eigen handen neemt (en je kop niet in het zand stopt) dan krijg je vaak meer gedaan van de andere partij.

Werk je voor een bedrijf? Vraag hen maandelijks het maximum bedrag van je loon af te houden, zo kan je dat geld niet meer uitgeven.

Ben je zelfstandig (in bijberoep)? Laat je boekhouder berekenen hoeveel je per kwartaal kan voorschieten en spaar een beetje extra.

10 Ziekte.

Naar de dokter en vervolgens naar de apotheker. Kan duur zijn.

Je plaatselijke apotheek kan duurder zijn dan die in het naburige dorp. Tegenwoordig heb je een online apotheek. Je kan er geen geneesmiddelen op voorschrift krijgen, maar verder hebben ze wel een zeer uitgebreid assortiment.

Dokters kunnen geconventioneerd zijn of niet. Afhankelijk daarvan rekenen ze het vastgelegde bedrag van de mutualiteiten of meer. Het bedrag dat jij van je mutualiteit terugtrekt is altijd hetzelfde, ongeacht of je dokter geconventioneerd is of niet.

Dus door een andere huisarts of specialist te kiezen, kan je besparen op je factuur. Uiteraard moet je afwegen of een andere specialist je beter kan helpen dan je huidige die misschien duurder is. Je gezondheid is nog steeds het belangrijkste.

Heb je een hospitalisatie afgesloten? Informeer je goed op voorhand wat ze wel en niet terugbetalen.

Aangesloten zijn bij een ziekenfonds (mutualiteit) is verplicht. Maar afhankelijk van je gezinssituatie kan het ene ziekenfonds voordeliger uitpakken dan het andere. Laat je goed informeren en hou een beetje rekening met de toekomst. (voorbeeld: draag je een bril, dan kijk je naar de terugbetalingen per jaar en hou daarmee rekening bij je vergelijking).

 

Zo, dat was een hele lijst aan tips om te besparen op je vaste kosten. Zit je krap bij kas, wil je meer sparen of wil je uit je schulden geraken? Dan hoop ik dat ik je hiermee op weg heb gezet. Voor meer bespaartips lees je mijn serie 10 x besparen op …

Het grote voordeel van deze tips is dat ze snel resultaat opleveren en je hoeft ze maar 1 keer toe te passen. Ik wens je heel veel succes met het toepassen van deze tips. En laat me vooral weten wat het resultaat is!

Als je verbouwt, kijk dan even in de premiegids (Vlaanderen) voor alle renovatiepremies.

Hoeveel heb jij kunnen besparen door deze tips toe te passen? Stuur me een email of laat het me weten in de reacties.

 

De allerbeste bespaartips recht in je inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg wekelijks de beste spaar- en bespaartips recht in je inbox.

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie