Geld besparen op verse producten. 10 Bespaartips!

Gepubliceerd in Bespaartips / 7 mei 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


10 bespaartips om te besparen op verse producten. Denk aan groenten, fruit en vlees.

Verse (biologische) producten zijn top. Ze zijn heerlijk, gezond maar helaas ook duur. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Lees mijn eenvoudige tips om vandaag nog toe te passen.

Geld besparen en toch gezond eten is mogelijk. 10 bespaartips die je ogen zullen openen.

1 Seizoensproducten.

In de winter zijn aardbeien not done! Ten eerste smaken ze niet en ten tweede zijn ze 4 x zo duur als in de zomer. Hetzelfde geldt voor groenten. Komkommer in de winter kost 3x zoveel als in de zomer, net zoals paprika’s en dergelijke.

Groenten die buiten seizoen worden verkocht, hebben een lange tijd in koelcellen gelegen. Hierdoor verliezen ze ook voedingswaren en zijn ze minder gezond dan verse producten die net van het veld komen.

Weet je niet wat je kan eten in elk seizoen? Een handige seizoenskalender voor groenten en fruit.

2 Promoties.

Elke week zijn er meerdere groeten, fruit en zelfs vers vlees in promotie. Veelal zijn het allemaal seizoensproducten. Stel een weekmenu samen rond deze groenten. En als je tijd hebt kan je er meteen ook soep mee maken en invriezen voor later. Zo is pompoensoep in de zomer eens iets anders.

3 Koop recht van de boer.

Mijn buren waren boeren, en wij kochten eerst bij hen voor we naar de winkel gingen. De prijs die je bij de boer betaalt is vaak minder dan de helft van wat de supermarkt aanrekent. En je weet dat je superverse producten koopt.

Heb je geen boeren in de buurt? Probeer een hoevewinkel of groentewinkel die recht van de boer aankoopt (i.p.v. via de veilingen).

Sommige boeren hebben ook een automaat staan. Je kan er aardappelen, eieren, tomaten, komkommers, aardbeien en zoveel meer uithalen. Telkens super vers.

4 Lokale moestuintjes.

Hoe vaak zie je de bordjes niet langs de huizen staan? Eieren te koop, of asperges, courgettes, pompoenen, kersen, …

Het zijn vaak mensen die graag bezig zijn in hun moestuintje maar even een superoogst hebben en gewoon teveel hebben. Voor bijna geen geld kan je daar heerlijke dagverse groenten en fruit kopen. Wil je bio? Vraag even of de planten bespoten zijn. Gebruiken ze pesticiden? Meestal is dat niet het geval, maar vraag toch even na. Indien niet, dan heb je goedkope biologische producten.

5 Pluktuinen.

Er zijn (bio)boeren die hun velden open zetten enkele keren per week. Daar kan je dan zelf je producten oogsten. Dit is vooral populair voor klein fruit zoals frambozen en andere bessen. Het kost enorm veel uren (loon) om alles netjes te plukken en te verpakken. Maar door de klant zelf te laten plukken, hoeft de boer geen mensen in te huren en heb je zelf een super voordelige prijs.

En kinderen zijn er gek op. Wij gaan in de zomer wekelijks naar de pluktuin van onze plaatselijke bioboer. Frambozen à volonté en mijn kinderen eten er echt veel!

6 Je eigen moestuin.

Je hebt vierkante meter moestuintjes, balkonbakken, pottentuinen en grotere percelen. Kies een manier dat voor jou en je gezin werkt. Heb je weinig tijd, kleine kinderen, geen plaats? Kies dan voor een kruidentuin (of 1 pot met verschillende kruiden in).

Heb je geen tijd maar wel plaats, kies dan voor planten die zonder zorg groeien. Frambozen, aardbeien, een appelboom in pot, courgette, pompoen,… Al deze planten hebben behalve een beetje water en meststoffen geen aandacht nodig.
Tip: Geef de kinderen de belangrijke taak om de plantjes water te geven. Ze zullen het fantastisch vinden en ze zijn weer een kwartiertje bezig.

Heb je plaats en tijd? Kies groenten en fruit dat je gezin daadwerkelijk eet. Als je kinderen geen augurken eten, plant ze niet. Vind je pompoen niet lekker, kies dan iets anders. Probeer komkommers, (kers)tomaten, courgette, paprika, aardbeien, erwten, bonen, aardappelen, prei (super simpel), ajuin, knoflook (prachtige bloemen), zonnebloemen,…

7 Kies voor lokaal.

Mango is heerlijk, maar moet van ver komen. Al dat transport is schadelijk voor de natuur, maar ook voor de mango. De mango wordt onrijp geplukt. En door te lange bewaring verliest deze mango veel voedingswaarde.

Kies daarom voor typisch Belgische producten. Asperges, witloof, bloemkool, aardbeien, … Allemaal fantastische producten.

8 Diepvries.

Toch zin in mango? In de diepvries sectie van het warenhuis kan je zakken met (rijpe) mangoblokjes vinden. 1kg voor €5 is een zeer goede deal. Ideaal om smoothies of ijs mee te maken.

Diepgevroren groenten en fruit zijn vers. Ze verliezen zeer traag hun voedingswaarde, en blijven lang ‘vers’. Diepvriesproducten zijn ideaal om te gebruiken in bereidingen. Gewoon ontdooien is niet altijd aan te raden.

Het andere voordeel van diepgevroren producten is dat je kleinere hoeveelheden kan gebruiken. Voor een wok gebruik ik wokgroenten. Niet alleen is het snel klaar (ik moet niets snijden), ook kan ik perfect voor 1 persoon wokken. Je bespaart weer geld door geen grote hoeveelheden aan te kopen (en weg te gooien omdat je het niet op krijgt). Diepvriesproducten zijn ideaal voor kleine gezinnen die geen hele bloemkool eten, maar evengoed voor grote gezinnen die een super snelle maaltijd op tafel willen toveren.

 • fruit (mango, framboos, aardbei, meloen)
 • groenten zonder toevoegingen (soepgroenten, wokgroenten, prei, ui, spinazie, boontjes, erwtjes, bloemkool,…)

9 Vlees online kopen.

Ik koop graag grasgevoerd vlees van loslopende dieren. Dit vlees is 100% vrij van hormonen en antibiotica. De dieren leven buiten, altijd. En op een natuurlijke manier, bij de moeder. Het vlees wordt niet ingespoten met water of bewaarmiddelen. Het is dus gewoon vers en (h)eerlijk.

Eens je dit vlees hebt geprobeerd, wil je niks anders meer.

Je kan het kopen bij deeleenkoe. Ze verkopen pakketten koe, varken, kip (vers geleverd en vacuüm). Ik ben er heel tevreden van. En zelfs de prijs is zeker aanvaardbaar. Kwaliteit kost geld, maar dit is het zeker waard. Ze leveren 2 weken nadat het dier verkocht is. Zolang het niet volledig verkocht is, huppelt het nog rond in de wei. Mega vers dus!

Wil je zelf je pakket kunnen samenstellen, dan is de woeste grond misschien beter voor jou. Ze verkopen koe, varken, kip en schaap en alles wordt diepgevroren geleverd (na 2 – 3 dagen). Ik heb er al heel veel goeds over gehoord, maar nog niet zelf geprobeerd. (maar het staat op mijn verlanglijst hoor!)

10 Groentepakketten (en fruit) aan huis geleverd of een groenten abonnement.

Wil je de verleiding van de supermarkt weerstaan, dan is dit een uitstekende optie. Je krijgt telkens een gevarieerd pakket met groenten (of fruit als je een fruitpakket besteld) en alles is steeds vers van het land en lokaal geteeld. Naast groenten en fruit pakketten bieden sommigen ook aardappel of brood pakketten aan.

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd (wij hebben een moestuin) maar ik heb er al heel veel goeds over gehoord.

 • Vers van het Veld (Limburg en Vlaams Brabant, webshop met pakketten of per stuk – thuis geleverd)
 • Bio Buur (bio) (regio Mechelen, werkt met afhaalpunten)
 • Den Diepen Boomgaard (Brussel, Vlaams Brabant en Mechelen – webshop met pakketten of per stuk – werkt met afhaalpunten)
 • De Wassende Maan (bio) (regio Gent, werkt met afhaalpunten)
 • De Zonnekouter (bio) (regio Gent, werkt met afhaalpunten)
 • Biobello (bio) (bijna heel Vlaanderen, werkt met afhaalpunten)
 • Herdershof (Prov. Antwerpen, werkt met afhaalpunten)

Hoe eet jij gezond en binnen budget?

Dat zijn mijn tips om gezond en goedkoop te eten, maar misschien heb je nog een tip die ik vergeten ben? Laat hem zeker aan iedereen weten in de reacties.

En om iedereen aan te sporen om gezonder te eten, kan je deze blog delen op facebook, pinterest of mail hem rond. Alles voor een gezonder leven! En dat hoeft niet per se duurder te zijn!

 

Bewaren

Gratis download: Menu weekplanner.

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

One response to “Geld besparen op verse producten. 10 Bespaartips!

 1. Liesbeth

  Ik droog (dehydrateer) (een gedeelte van) de groente. Neemt weinig ruimte in en je kan je eigen mixen samenstellen voor soep, nasi, pasta, etc. Ik heb een groentepakket van de bioboer, maar met name kolen of pompoenen krijg je vaak niet in één maaltijd op. Zo kan ik variëren, ook met de zomer en winter groentes en je kan het heel lang bewaren.