Het noodfonds – spaargeld voor financiële tegenslagen.

Gepubliceerd in Sparen / 19 januari 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.
Dit blog wordt niet meer geupdate, er is geen nieuwsbrief meer en ik reageer niet meer op reacties. Ik sta zelf niet meer achter mijn artikels, maar het kan anderen nog wel helpen. Dit blog is geschreven tijdens mijn pad van spirituele ontwaking.

Net wanneer die zware rekeningen komen, valt je auto in panne.

Wat nu?

Een noodfonds.Een noodfonds helpt je als het financieel moeilijk is om te sparen. Bespaartips helpen ook.

Besparen is soms onoverkomelijk, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.
Wie elke maand meer uitgeeft dan hij verdient, heeft een probleem. Besparen op kleine dingen kan dan een tijdelijke oplossing zijn. Maar toch zou je naar het groter geheel moeten kijken. Als je nu meer bespaart dan dat nodig is, dan kan je een reserve opbouwen voor als het echt nodig is.

Ik heb een reserve van 3 tot 5 netto maandlonen opzij staan op een aparte rekening. Het is mijn noodfonds. Als ik grote ongeplande rekeningen krijg, dan betaal ik met mijn noodfonds. Dat kunnen ziektekosten zijn, of een auto die in panne valt, een boiler die kapot gaat. Dringende dingen, die echt prioriteit hebben. En dat heeft mij al meerdere keren uit de nood geholpen. Eens de kosten betaald zijn, probeer ik mijn noodfonds weer bij te vullen, wanneer het mij past.
En als ik bijvoorbeeld word ontslagen, dan kan ik even verder, en hoef ik niet de eerste beste job aan te nemen.

Nu ik thuis blijf voor de kinderen, heeft het noodfonds ons al tweemaal uit de nood geholpen. In september en oktober komen er veel rekeningen bij mekaar, en is het altijd even puzzelen hoe we rondkomen die maanden. En net dan valt mijn auto in panne.

Sparen voor later.

Naast een noodfonds (dat echt belangrijk is) spaar ik ook. Ik heb voor elk kind een spaarplan, en zelf doe ik aan pensioensparen (belastingaftrek!). Ik begon ermee met mijn eerste job, op mijn 19de. Hoe vroeger je begint, hoe groter het rendement. Pensioensparen is een must! (Lees ook: Hoe begin je met sparen)
Maar ik heb ook een spaarrekening waar ik alle extra’s op zet. Denk aan een dertiende maand, vakantiegeld, belastingen die je terugkrijgt. Die spaarrekening probeer ik zo weinig mogelijk te gebruiken, door alle kosten goed te budgetteren en te spreiden. Ik probeer zoveel mogelijk van mijn maandloon te betalen. Uitstapjes en een vakantie horen daar ook bij.

Mijn doel is om tegen mijn pensioen €100 000 te sparen (of €2500 x 40 jaar). Dat lijkt veel geld, maar jaarlijks is dat doenbaar. Als je bedenkt dat het wettelijk pensioen niet voldoende is om te overleven, en je 90 jaar oud kan worden, dan heb je wel wat geld nodig om je pensioen door te komen zonder te moeten werken. Als je vroeg genoeg start, dan hoeft het niet onoverkomelijk te zijn.

Investeren in een woning.

Mijn pensioengelden die ik had gespaard op mijn spaarrekening, heb ik uiteindelijk gebruikt voor het voorschot op onze woning. Mijn man had dat ook gedaan en we hebben daar enorm veel voordeel uit gehaald. Zo konden we een lagere rente verkrijgen, en hoefden we niet bij te lenen voor de renovatiewerken.
Investeren in een woning kan heel interessant zijn. De huur die je betaalt, gebruik je om je lening af te lossen. Als je later je woning wil verkopen, dan heb je dat geld. Een eeuwige huurder heeft dat niet. Maar met een eigen woning zit je ook vast. Als je een jobaanbieding wat verder weg krijgt, dan moet je of pendelen of verhuizen (en verkopen). En denk ook aan alle kosten die je soms moet maken (herstellingen of zelfs renovatie van bepaalde kamers).

Maandelijks sparen.

Ik spaar (samen met mijn man) maandelijks voor mijn kinderen op een spaarplan. En mijn man en ik sparen elk ongeveer het maximum voor pensioensparen. Samen maakt dat zo’n €320 per maand. Dat is een grote hap uit ons budget, maar later gaan we daar heel dankbaar voor zijn.
Wij proberen ook maandelijks te sparen, maar dat lukt ons nu amper. Ons noodfonds is aangevuld, en de extra’s zoals belasting terugkrijgen en de dertiende maand zijn wel gespaard. Maar verder lukt het ons momenteel niet.

Een noodfonds is belangrijk. Ook al spaar je er maar enkele honderd Euro in per jaar, het kan je heel veel schulden besparen. Doe je uiterste best om een noodfonds op te bouwen. Als alles financieel tegenzit dan ben je blij dat je een reservepotje hebt.

Mijn advies? Gewoon doen!

(lees ook: beginnen met sparen doe je zo  en  101 bespaartips)

Heb jij een noodfonds?
Doe jij al aan pensioensparen? Vertel het me in de reacties of email me met je vragen.

 

Geef een reactie