Thuisblijfmama – Hoe ik kan thuisblijven voor mijn kinderen. Onze cijfers

Gepubliceerd in Cijfers / 20 januari 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


 

Wist je dat het soms financieel aantrekkelijker is als 1 van de ouders thuisblijft voor de kinderen, in plaats van ze naar de onthaalmoeder of crèche te sturen?

Heb jij het al nagerekend?

Loopt het bij jullie op rolletjes, of heb jij zoals de meeste moeders, ook te weinig uren in een dag? Zou je niet graag wat gas terug nemen, en  (proberen) tijd maken voor jezelf?

Ik werd een thuisblijfmama. Wil jij dat ook zijn?

Het kan!

Mijn verhaal.Thuisblijfmama of thuisblijfmoeder. Leven van 1 loon is mogelijk.

Toen ik mijn man leerde kennen had hij een zoontje van net geen jaar, in co-ouderschap. Ik werkte voltijds, hij ook en de kleine man ging naar de crèche. €500 per maand mochten we er gezamenlijk voor betalen. Maar goed, wij betaalden de helft, de andere helft was voor zijn mama. Goed te doen, toch?
Hij stond ’s morgens aan de deur om 7u stipt en ’s avonds konden we hem ophalen om 18u, net voor sluitingstijd. Snel snel avondeten en tijd voor bed. – Ik vond het zielig voor dat ventje. We konden enkel in het weekend met hem spelen, tijdens de week was er geen tijd.

En dan werd meneer ziek. We leerden over sociaal verlof en al die dingen, en we zochten oplossingen. Gelukkig was het van korte duur.

De eerste dag school was fijn, maar gaf weer nieuwe uitdagingen. Ook hier mocht hij van dag 1 naar de voor- en naopvang. Maar het was te veel voor hem (wat wil je ook!) en we moesten een oplossing zoeken om hem tijdelijk halve dagen te laten gaan. Een half jaar later was hij er wel klaar voor.

Onze meisjes.

Ik was zwanger van ons eerste meisje en besloot dat ik niet meer voltijds wou werken. Ik kon haar niet van ’s morgens tot ’s avonds naar de crèche brengen. Ze was van mij, en ik wilde haar grootbrengen. Ik was jaloers. Ik wou helemaal niet dat iemand anders haar eerste kruippogingen zou zien, of haar eerste stapjes. Nee, ik wou die persoon zijn, en ik zou er alles aan doen om daarvoor te zorgen.

Ik onderhandelde met mijn werkgever over een deeltijdse job, maar dat werd geweigerd. Ik nam ontslag na mijn zwangerschapsrust en vond ander werk, om de hoek. Mijn dochter ging naar de crèche, 3 dagen per week, en veelal kon ik haar ophalen om 16u. Ik was blij met de regeling en financieel was alles oké. We hadden een beetje inkomensverlies, maar ik zou waar ik kon besparen.

En dan kwam ons jongste meisje erbij. Tijdens de zwangerschap kreeg mijn man een nieuwe functie waardoor hij vaker moest reizen. Hij kon de kinderen niet meer ophalen als ik een late shift had. Wat nu?

Alles berekenen.

Ik besloot alle inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Ik rekende alles uit en presenteerde de rekening aan mijn man. En wat bleek?

Mijn deeltijds loon (€800, netto) zouden we grotendeels uitgeven aan de crèche (2 x €320) en de schoolopvang (€50).
Van wat je betaalt aan kinderopvang,  kan je 1/3 bij je belastingen terug krijgen. We zouden zo’n €100 overhouden per maand, maar daar zouden we een huishoudhulp mee inhuren. Het zou dus op zijn.

Tijd voor een ander idee! Ik begon te rekenen en rekenen, én ik vond een oplossing.

Zo werd ik een thuisblijfmama.

Zwangerschapsverlof en borstvoedingsverlof.

Door lange ziekte (mijn zwangerschappen waren een hel), had ik nog het minimum van 9 weken zwangerschapsverlof. Bij de mutualiteit kan je nog een week extra aanvragen als je langdurig ziek was tijdens het laatste deel van je zwangerschap, dat deed ik dus ook (deze week is betaald door je ziekenfonds).

Ik kreeg 2 weken borstvoedingsverlof van mijn werkgever, daar was ik erg blij mee. Je moet uiteraard bewijzen dat je borstvoeding geeft.
Ik was al 12 weken thuis.

Ouderschapsverlof.

Ik besloot al mijn ouderschapsverlof op te nemen. Je moet dit tijdig aanvragen (zo’n 3 maanden op voorhand bij je werkgever, informeer tijdig) en dan alles overhandigen aan de RVA – zij moeten het goedkeuren. Je vraagt je verlof ook aan per kind, en niet allemaal tegelijk. De RVA betaalt je. Je kan op de website opzoeken hoeveel je ongeveer zal krijgen (hier), of je vraagt het op voorhand na.

Tijdskrediet.

Na het ouderschapsverlof besloten we voltijds tijdskrediet aan te vragen. Dat kan per periode van 6 maand, wij kozen meteen voor een jaar. De uitkering is een pak lager dan het ouderschapsverlof. Hoeveel die bedraagt vind je hier.
Tijdskrediet moet je tijdig aanvragen bij je werkgever (3 maanden op voorhand). Bij goedkeuring krijg je de nodige documenten om over te maken aan de RVA.

Ondanks dat we geen crèche meer hoeven te betalen, en geen schoolopvang, maken we maandelijks een klein inkomensverlies. Dat komt grotendeels omdat de kosten voor 3 opgroeiende kinderen groter worden, en iedereen heeft daarmee te maken.

Comfort.

Het comfort dat we hebben als gezin, is het meer dan waard. Denk maar aan zieke kinderen, een verlofdag, of alle vakanties. Die problemen zijn tijdelijk van de baan, en dat geeft zoveel rust in mijn hoofd.
Ik heb tijd in de plaats gekregen, en dat is fijn. De dagelijkse rush om alles op tijd klaar te krijgen is weg.

Hoe zou jij je daar bij voelen?

Bovendien kan je ook gedurende 1 jaar (dat hoeft niet aansluitend te zijn) een aanmoedigingspremie aanvragen. Deze is niet beschikbaar voor iedereen. Je werkgever of vakbond kan je daar meer informatie over geven. Voor mij bedroeg de premie per maand ongeveer €100.

De belastingen.

Bovenop alle uitkeringen die je krijgt, zijn er ook nog de belastingen die je een voordeel kunnen geven. Voor wettelijk samenwonenden en gehuwden is er zoiets als de huwelijkscoëfficiënt.

Het huwelijksquotiënt wordt toegepast wanneer één gehuwde of wettelijk samenwonende partner geen of weinig beroepsinkomsten heeft. Voor de belastingberekening wordt in dat geval het laagste inkomen aangevuld tot maximum 30% van het totale beroepsinkomen van het gezin. Zo wordt het inkomen bij een eenverdienergezin niet voor het volledige bedrag belast bij de ‘kostwinner’, maar in principe voor 70% en 30% belast bij beide partners. Die opsplitsing doorbreekt de progressiviteit van de belastingheffing. 30% van het inkomen wordt zo niet belast tegen de hogere belastingtarieven (45% of 50%), maar wel tegen lagere belastingtarieven (25% of 30%). En dat kan een forse belastingbesparing opleveren. – de standaard

Ik kan het niet beter verwoorden. Voor het hele artikel en een voorbeeld kan je doorklikken.

De werkende partner kan zijn niet werkende partner ten laste aangeven bij zijn werkgever. Op die manier krijgt de werkende partner een beetje meer loon, en is het belastingvoordeel later kleiner. Het voordeel is dat je meer inkomen hebt als je het nodig hebt. (wij deden het niet)

Wij beschouwen het een welgekomen bonus.

(Bij onze belastingen trokken we uiteindelijk €1300 meer terug, dat komt neer op ongeveer €100 per maand meer loon.)

 

Zou jij ook een thuisblijfmama kunnen zijn?
Ga jij ook de berekening maken? En wat is de uitkomst?

 

Bewaren

De allerbeste bespaartips recht in je inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg wekelijks de beste spaar- en bespaartips recht in je inbox.

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

6 responses to “Thuisblijfmama – Hoe ik kan thuisblijven voor mijn kinderen. Onze cijfers