Moet iedereen een prepper worden? Besparen en milieubewust leven.

Gepubliceerd in Bespaartips, Opvoeden / 18 april 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


Ik werd wakker onderaan de trap, met een klein meisje over mij heen gebogen.

Mama, mama! Meer kon ze nog niet zeggen.

Wat is er gebeurd?

Pijnscheuten trekken door mijn been.

Ik ben van de trap gevallen. Hoe lang ben ik buiten bewustzijn geweest?

De baby! Waar is de baby?

Ik probeerde niet te panikeren en een plan te bedenken.

Ik moest iemand bellen om mij te helpen. Mijn gsm! Hij ligt in de keuken, ver buiten bereik.

Wat nu?

Wat betekent het om een prepper te zijn?

Preppers zijn mensen die zich voorbereiden op het einde van de wereld.

Niet alle preppers zijn over 1 kam te scheren. Je hebt die hards met ondergrondse bunkers, maar evengoed mensen die anders willen gaan leven om de natuur te sparen. Preppers zijn er in alle vormen en maten, en ze hebben allemaal een andere reden om zich voor te bereiden.

Het woord prepper wordt zelden als iets positiefs aanschouwt. Meestal worden ze als gek, alternatief of anders bestempeld.

Maar dat hoeft niet. Integendeel.Leer van preppers hoe zij besparen door slimme technieken toe te passen. Bespaartips voor gevorderden.

Een prepper is iemand die enorm milieubewust leeft én zich aanpast aan zijn omgeving. En door zijn levensstijl leeft hij ook heel zuinig.

Wil je besparen? Dan kan je erg veel leren van preppers. Heel erg veel.

Maar behalve zuiniger zijn, kan je nog meer van hen leren.

 • De veiligheid van je woning
 • Wat te doen in een noodsituatie
 • Koken zonder kookvuur
 • Algemene hygiëne
 • Eigen voedsel verbouwen
 • Verwarmen zonder verwarming
 • Doe het zelf
 • Leven van de natuur
 • En veel meer

Mijn noodsituatie.

Gelukkig droomde ik alleen maar wat ik eerder schreef. Ik werd wakker in paniek en besloot het nooit zover te laten komen. Want, wat ga jij doen als je van de trap valt, je been breekt en je baby en peuter staan te schreeuwen om hun mama?

Of, wat doe jij als je peuter de deur dichtslaat terwijl je de brievenbus checkt, en de sleutel zit nog op de binnenkant van de deur? (Daarnet nog echt gebeurd!)

Doordat ik me enkele jaren geleden heb verdiept in de prepper levensstijl, heb ik daar nu antwoorden op.

Ons noodplan.

Mijn kinderen weten heel goed wat ze moeten doen als mama niet meer wakker wordt, én er geen andere volwassene in het huis is. Zelfs mijn 2-jarige kan hulp gaan vragen bij de buren. Want als (thuisblijf) mama is dat mijn grootste angst.

Ik bedacht een plan van aanpak en ik maakte pictogrammen voor de jongsten om te volgen. Dat plan hangt naast de voordeur. Op de achterkant staat de geschreven tekst voor de oudste, hij kan al lezen.

Naast het plan hangt een kaartje met contactgegevens en een woordje uitleg. Mijn kinderen hoeven maar bij de buren te bellen en het kaartje met instructies af te geven. Er kleeft zelfs een sleutel van de voordeur op, ingeval ze die vergeten mee buiten te nemen.

De eerste dagen oefende ik elke dag, dan 1 keer per week en nu nog maar 1 keer per maand. Het is ook belangrijk dat je je buren goed inlicht als je de eerste keren oefent. Maak goede afspraken. Als wij nu oefenen dan herhalen we alles tot en met het buitengaan.

Investeer in jezelf.

Als er iets is wat me enorm is bijgebleven, dan is het wel hoe veel wij bezitten. Hoeveel spullen we hebben. Hoeveel we willen doen. En hoeveel we uitgeven aan dingen die niet noodzakelijk zijn.

En dat heb ik kunnen veranderen.

Onze focus ligt niet meer op de hoeveelheid spullen, maar wel wat je ermee kan doen.

Ik probeer minder spullen te bezitten en meer uit te geven aan kennis en ervaring. Hoe meer je kan, hoe gemakkelijker je leven wordt, hoe meer je zelf kan doen. En daardoor spaar je (veel) geld uit.

Door meer kennis en ervaring op te bouwen, kan je ook geld bijverdienen. Er zijn veel dingen waar anderen geen tijd voor hebben, of die ze gewoon niet kunnen. Als jij het wel kan, dan kan je in ruil voor geld of andere kennis de andere uit de nood helpen.

Geld is niet noodzakelijk om te overleven, maar het maakt je leven wel gemakkelijker.

Investeer in jezelf. Leer nieuwe vaardigheden en gebruik ze om bij te verdienen of om te besparen. Kennis gaat niet verloren, die heb je je hele leven. Spullen gaan stuk, die moet je vervangen.

Zuiniger leven.

Hoeveel kan je laten om te besparen? Waar ligt voor jou de grens?

Verwarmen.

 • Onze thermostaat staat op 18°C. Dat is koud voor velen, maar het went wel. Zolang je niet te lang stilzit, is het heel goed te doen.
 • Wij kozen voor handmatige rolluiken, hoogrendementsglas en dikke gordijnen. Scheelt veel aan je factuur.
 • Wij verwarmen alleen de keuken en living. De badkamer wordt enkel verwarmd bij gebruik, net als het bureau. De slaapkamers worden alleen zachtjes bij verwarmd als het hard vriest.
 • Voor de deuren liggen tochthonden. En voor de achterdeur hangt een tochtgordijn.

Al deze maatregelen samen hebben onze oorspronkelijke gasfactuur met meer dan 40% vermindert.

Je kan nog veel verder gaan in het besparen op verwarming. Neem eens een kijkje op een prepperforum.

Elektriciteit.

 • Niemand in de kamer? Lichten uit.
 • Oude toestellen die veel verbruikten, vervangen door energiezuinige varianten.
 • De droogkast zoveel mogelijk vermijden. We plaatsten een droogmolen, kregen een droogrek en gebruiken onze trapleuning om grote dingen te drogen.
 • Led verlichting.
 • Kookvuur en oven energiezuiniger gebruiken. Vuur en oven enkele minuten voor het einde van de bereiding afzetten. Meerdere dingen samen koken, eenpansgerechten.

Deze eenvoudige tips hebben onze oorspronkelijke factuur met een vierde vermindert. Vooral het minder gebruiken van de droogkast is duidelijk zichtbaar.

En uiteraard kan je enorm ver gaan in deze dingen. Denk aan verlichten met theelichtjes, geen tv kopen, keren in plaats van stofzuigen.

Water.

 • Installeer een regenwateropvang systeem. Denk aan een waterton, waterput of hergebruik je regenwater om je toilet te spoelen.
 • Spaarkoppen op kranen, een baksteen in de spoelbak van de wc.
 • Zo veel mogelijk de kranen dicht houden. Tanden poetsen met een beker, kraan dicht tijdens het inzepen van de handen.
 • Minder lang, minder vaak douchen.
 • Lekkende kranen repareren.
 • Met regenwater kan je; planten water geven, auto wassen, vloer dweilen, ramen kuisen, …

Maar ook hier kan je heel ver gaan. Je kan douchen op 5 minuten, waarbij je de kraan toedraait tijdens het inzepen. Of spoel je toilet alleen door met een grote boodschap (ja, dat gebeurt!). Die dingen krijg ik in mijn gezin niet verkocht, maar het zou toch ook aanzienlijk extra water besparen.

Voeding.

 • Voorraad voor minstens 1 maand.
 • Alleen promoties kopen.
 • Grote hoeveelheden kopen.
 • Moestuin en leven van het seizoen.
 • Wecken en andere bewaartechnieken.
 • Wildplukken.
 • Afkicken van suiker – paleo leven.
 • Eenvoudige dingen koken, zeer voedzaam voor zo weinig mogelijk geld.

Onze rekeningen voor voeding zijn met 20% gedaald. Onze tuin staat vol met klein fruit zoals frambozen, rode bessen en aardbeien. We kopen minder snoepgoed en veel minder frisdrank. We maken zelf ice tea’s.

In de zomer kopen wij groot in en maken soepen, sauzen en stoofschotels. Die vriezen we in porties in. Daardoor hebben wij enkele maanden snelle gerechten op tafel staan die de helft goedkoper zijn.

Bekijk zelf wat jullie kunnen doen, en waar je je comfortabel bij voelt. Iets proberen door te zetten waar je niet achter staat, hou je niet vol.

Meer weten over preppers.

Prepper benodigdheden. Alles om te overleven zoals waterfilters, warmtedekens, rugzakken en apparaten op zonne-energie. Laat je niet afschrikken door het assortiment, het is nogal veelzijdig.

Prepper forum: Preppers-Shelter, Prepperlink

 

Had jij al van een prepper gehoord? Zou je enkele van hun tips toepassen op je eigen leven?

 

De allerbeste bespaartips recht in je inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg wekelijks de beste spaar- en bespaartips recht in je inbox.

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie