Kids Skills, een methode die onze nachtrust verbeterde.

Gepubliceerd in Bewust Leven, Opvoeden / 7 augustus 2018
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


Riekje Tjallingii leest al een tijd mijn blog en contacteerde me over een boek (Kids Skills) – een methode waarmee ze de nachtrust in haar gezin verbeterde. Ik stelde haar voor om zelf een blog hierover te schrijven, en dat deed ze met veel plezier.

Riekje is getrouwd en mama van 3. Ze was tot kort werkzaam in het Nederlandse Basisonderwijs en is nu ook een thuisblijfmama – een bewuste keuze vertelde ze me. Riekje is beoefenaar van mindfullness, yoga, geleide meditaties en heeft overvloedige kennis om meer bewustzijn bij ouders en kinderen te creëren. Met haar bedrijf ‘Elke Dag Wijzer’ helpt ze moeders om andere keuzes te maken, om weer te leven in plaats van te overleven.

Kids Skills

“Ik heb dit nou al zo vaak gezegd!”
“Luister nou toch eens!”
“Voor de zoveelste keer, doe dat nou toch niet!”

Herkenbaar?

Veel van de vaardigheden die we nodig hebben in ons leven hebben we als vanzelf geleerd. En hoe fijn zou het zijn als onze kinderen álles vanzelf zouden leren?

De realiteit is echter dat we niet met goede manieren geboren worden. En voor alle vaardigheden die niet als vanzelf gaan heb ik een mooie methode gevonden die Kids Skills genoemd wordt.

Kids Skills helpt jou en je kind (tussen 2 en 12 jaar) op een positieve en stimulerende manier gedrag dat niet zo fijn is (in sommige gevallen ronduit irritant) aan te pakken en om te zetten in een vaardigheid.

Ik leerde de methode in het onderwijs en behaalde goede resultaten in de klas.

Kids Skills, hoe deze methode mijn nachtrust (door slecht slapend kind) weer herstelde. Een oprechte review van een lezer.

Een persoonlijk voorbeeld

Al sinds haar geboorte slaapt mijn dochter van drie niet door in haar eigen bed. Ik heb het één en ander geprobeerd, maar die methodes voelden voor mij niet goed. Ik was moe en zij ook dus gaf ik me er gewoon aan over.

Totdat ik kortgeleden met een burn-out thuis kwam te zitten.

Hoewel mijn onderbroken nachtrust een heel belangrijke factor was, was er meer aan de hand. Toen ik van mijn lichaam een duidelijk signaal kreeg dat het anders moest, bedacht ik deze methode thuis te gebruiken.

Dit is wat ik tegen mijn dochter zei:

”Lieve schat. Het is niet fijn voor mij dat je elke nacht naar mijn bed toe komt. Jij rust niet goed uit en ik ook niet. Ik wil dat je leert om in je eigen bed te slapen, de hele nacht. Dan zijn we allebei een stuk gezelliger overdag. Elke nacht dat het lukt, mag jij een sticker plakken op een kaart met sterren. En als alle sterren (het waren er 21) vol zijn gaan we iets leuks doen.”

Ik hoefde haar niet eens te vragen wat ze wilde…

Een dansfeestje!

Ze had 30 dagen nodig om alle sterren te beplakken met een sticker en we zijn nu bezig met de planning van het dansfeestje. Ze heeft twee vriendjes van de peuterspeelzaal uitgenodigd, de oppas en opa en oma. We gaan een prinsessentaart eten en van iedereen het lievelingsliedje draaien.

En daarna?

Als het nodig is doen we gewoon nog zo’n periode en afsluitend iets leuks.

Kids Skills, de stickerkaart die we gebruikten om mijn dochter in haar eigen bed te laten slapen.
De stickerkaart die m’n dochter vol kon kleven.

Je kind is je spiegel.

Wat ik belangrijk vind om te bemerken is dat het gedrag van onze kinderen een spiegel is van ons eigen innerlijk. Ze zijn zo ten diepste met ons verbonden en in staat om vanuit blinde liefde voor hun ouders het gekste gedrag te manifesteren om aandacht te vragen voor dat wat niet in balans is (bij de ouder).

Daarom ben ik in de afgelopen periode ook heel hard met mezelf aan het werk geweest en nog steeds.

Nu ik meer in mijn kracht sta, kan zij ook meer op haar eigen benen staan en hoeft ze niet meer voor mij te zorgen.

Wil je ook met Kids Skills aan de slag gaan, weet dan dat het belangrijk is dat je ook naar jezelf kijkt. Wat wil jouw kind met zijn of haar vervelende, storende of irritante gedrag jou duidelijk maken?

Ik (Marieke) schreef er eerder al een blog over: Wat als je kind je spiegel is? Dit blog gaat dieper in op wat spiegelend gedrag is, en wat je er aan kan doen – met praktische voorbeelden.

Hieronder vind je de stappen zoals ik ze deed.

Ik koos voor een selectie stappen uit het Kids Skill programma die mij het meest aanspraken.

Stap 1: probleem identificeren

Mijn dochter sliep niet door en kwam elke nacht naast mij liggen waardoor ik ook wakker werd en moeilijk weer in slaap kwam. Ze ging deze periode oefenen met doorslapen in haar eigen bed. Andere vaardigheden die je zou kunnen oefenen:

  • netjes praten
  • rustig blijven als er iets vervelends gebeurt
  • tafelsommen
  • oefenen met lezen
  • ruzie uitpraten
  • speelgoed delen
  • netjes eten
  • en veel meer

Stap 2: de voordelen van de vaardigheid onderzoeken

Ik heb in het voorbeeld met mijn dochter het voordeel dat ik zag zelf benoemd (nl. ’s morgens meer uitgeruster zijn). Wat het nog mooier en krachtiger zou maken is wanneer je je kind vraagt om deze te bedenken.

Stap 3: supporters werven

Bedenk samen welke mensen zouden kunnen helpen bij het oefenen van deze nieuwe vaardigheden. Vriendjes, buren, de leerkracht, opa en oma etc. Bedenk ook hoe ze zouden kunnen helpen, welke aanmoediging heeft je kind nodig?

Stap 4: plannen maken om het te vieren

De belangrijkste! Hier leven we naar toe.

Wanneer vinden we dat de vaardigheid genoeg geoefend is?

Voor kinderen is een periode van zes weken nodig om nieuw gedrag aan te leren. Ik heb nu voor een kortere periode gekozen omdat mijn dochter drie is en zes weken een eeuwigheid lijkt. Kies samen voor een low budget, quality time manier om het te vieren.

Stap 5: naar buiten treden

We hebben regelmatig in verschillende situaties benoemd dat onze dochter hiermee aan het oefenen is en dat we zo blij zijn dat het al vijf keer gelukt is (bijvoorbeeld). Het gaat met name om de succeservaring en de bewondering die ze van de aanhoorders mocht ontvangen.

Blijf je kind aanmoedigen en positief benadrukken (ook al lukt het nog niet goed).

Stap 6: geheugensteuntjes bedenken

Het is belangrijk om van te voren af te spreken hoe het kind herinnerd wil worden aan de vaardigheid die getraind wordt. In ons geval was het een sticker plakken als het wel gelukt was om door te slapen.

Als het niet zou lukken spraken we af om zonder drama geen sticker te kleven. Morgen is een nieuwe dag.

Stap 7: Resultaat vieren

Belangrijke stap hierbij is dat ook de supporters betrokken worden bij het vieren van het succes en dat ze bedankt worden voor hun steun.

Stap 8: de vaardigheid aan anderen doorgeven

Deze is zo mooi!

In mijn voorbeeld nog niet van toepassing. Maar als je oudste kind iets heeft geleerd en dat kan doorgeven aan een jonger broertje of zusje, vergroot zijn/haar zelfvertrouwen.

Ik wens je heel veel succes en vooral plezier met de Kids Skills methode!

Veel liefs,
Riekje

Kids skills, een methode om kinderen nieuwe vaardigheden aan te leren & die onze nachtrust redde. Een oprechte review.

Besluit

Het praktische en vlot leesbare boek is te koop via bol – klik hier om het boek te bekijken en andere recensies te lezen. Het boek leert ouders om kinderen allerhande nieuwe vaardigheden aan te leren.

Mama met minder weer.

Ik sta achter deze methode omdat het niet alleen het gedrag van het kind veranderd, maar ook het gedrag van de ouders. En laat dat net zijn wat onze kinderen ons willen vertellen.

Riekje haalde het in bovenstaande blog al even aan en ik ga er helemaal mee akkoord. Onze kinderen spiegelen ons gedrag – voornamelijk ons negatieve gedrag, oude pijnen, angsten, trauma.

Vooraleer je je kind een nieuwe vaardigheid wil aanleren, of gedrag wil afleren, raad ik je ten zeerste aan eerst op zoek te gaan naar wat het gedrag van je kind jou te vertellen heeft. Want als het gedrag je stoort, dan heb jij innerlijk werk te doen.

En dat kan door middel van dit boek.

 

Heb je al van Kids Skills gehoord? Deel dan je ervaring in de reacties, zodat meer ouders aangespoord worden om het gedrag binnen het gezin aan te pakken.

Lees verder op mamametminder:

 

 

DOWNLOAD DE TAKENKAARTEN HIER

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie