Knuffel je kind, nog meer dan je al doet!

Gepubliceerd in Bewust Leven, Opvoeden / 20 januari 2018
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.
Dit blog wordt niet meer geupdate, er is geen nieuwsbrief meer en ik reageer niet meer op reacties. Ik sta zelf niet meer achter mijn artikels, maar het kan anderen nog wel helpen. Dit blog is geschreven tijdens mijn pad van spirituele ontwaking.

Knuffel je kind, nog meer dan je nu al doet. En als je denkt dat je dan genoeg geknuffeld hebt, dan doe je er nog een knuffel bij.

Ik heb een hoogsensitief kind (hooggevoelig kind, HSP kind) en bij haar werken de traditionele opvoedingsmethoden (straffen/belonen, time-out) gewoon niet. Ik heb ze allemaal geprobeerd tot de stickerkaarten toe. Mijn 2 andere kinderen doen het fantastisch met die methoden, maar mijn HSP kind was er vanaf een bepaald punt niet meer aan toe.

Ik heb er mijn hoofd over gebroken, ik heb mezelf verandert en uiteindelijk vroeg ik hulp en kreeg ik die ook. Uit verschillende hoeken, want zo gaat dat dan.

En het antwoord was éénduidig en heel simpel; “Jouw kind heeft knuffels (liefde) nodig, meer dan jij er kan geven.”

Sommige kinderen zijn meer gebaat bij een knuffel dan een straf. Mijn hsp kind werd gek van straffen, maar bloeide open door een andere aanpak, knuffeltijd!

Waarom straffen niet werkt voor een HSP.

Een Hoogsensitief Persoon is iemand die heel veel prikkels opvangt en daardoor overprikkeld wordt. Mijn dochter is een introvert HSP, ze leeft (letterlijk!) in haar eigen wereldje waar het veilig is.

Vooral bij mij durft ze zichzelf te zijn en ontploft ze geregeld zoals een vulkaan, vanuit het niets. Ze is gefrustreerd en ze durft dat uiten. Dat is een heel mooi compliment voor mij als mama, maar fijn is het niet. De zus wordt gepest (bijten, duwen, slaan,…) en als de zus er niet is, dan ben ik doelwit of gaat ze gewoon brullen.

Haar teveel aan prikkels moet eruit, hoe dan ook. Als ik haar straf omdat ze brult, of omdat ze haar zus bijt, dan werkt dat averechts.

Ik las onlangs een quote die mijn ogen opende.

“The problem is never the problem.” – Virginia Satir

Het probleem is nooit het probleem.

Mijn dochter heeft een onderliggend probleem: Een teveel aan prikkels. Als ik haar straf voor een symptoom (een uitbarsting) dan maak ik haar originele probleem groter. Ik straf haar dus niet voor haar uitbarsting, maar omdat ze haar emoties uit.

Begrijp je dat?

Als ik mijn HSP kind straf, dan straf ik haar (in mijn geval) voor het uiten van haar frustratie, voor het uiten van haar emoties. Bij elke straf of time-out die ik mijn kind geef, zorg ik ervoor dat ze haar emoties niet mag laten zien. Ik zorg ervoor dat het echte probleem alleen maar groter wordt.

Kinderen van de Nieuwe Tijd

Kinderen die in deze nieuwe tijd geboren worden (vanaf 2012) zijn anders bedraad in hun lichaam. Hun DNA is anders.

Ze hebben meer compassie, hebben een andere kijk op problemen en oplossingen en zijn in het algemeen veel meer openhartig en liefdevol. Ze worden geboren om onze ogen te openen, zodat wij ook gaan leven vanuit meer liefde en compassie voor elkaar.

Onze kinderen dwingen ons om anders te handelen, om anders naar onze levens te kijken. Ze schreeuwen letterlijk naar jou: Doe het anders, het werkt niet!

Ik vraag je: Luister naar je kind.

We leven in een nieuwe energie, een energie van liefde, vrede en compassie. Jij wordt uitgedaagd om je oude (negatieve) patronen te doorbreken en anders naar je leven en naar je kinderen te kijken. Jij moet jezelf veranderen en het patroon doorbreken.

Je kind is er om je dat inzicht te geven. Luister naar je kind en doe wat je hart je vertelt.

En in mijn geval is dat mijn kind knuffelen tot ik niet meer kan. Iedereen rondom mij zegt dat ik haar nog meer moet straffen, haar nog meer in time-out zetten, nog strenger zijn, haar nog meer afstoten. Maar dat is fout. Het werkt niet!

Punt.

Het werkt niet.

En dat heb ik beseft.

Je kind heeft een knuffel nodig.

Als jij je gefrustreerd voelt, het lukt niet, je begrijpt het maar niet en je wil eigenlijk gewoon even huilen om je situatie. Wat wil jij dan?

Iemand die je straft omdat je huilt, omdat je even roept om je opgelucht te voelen?

Of iemand die je een dikke knuffel komt geven en zegt: Kom, we doen het even samen.

Wat kies jij?

Denk er even goed over na.

Want dit is ook wat je kind doormaakt. Je kind zit in exact dezelfde situatie en wil gehoord worden. Behandel je kind zoals jij behandeld wil worden. Zou jij op zo’n moment een knuffel willen?

Je kind wil een dikke knuffel en wil horen: Kom Lieve Schat, ik ben er voor je en ik wil je helpen. Wil je er over praten? Kan ik je misschien helpen?
En dan zwijg je en wacht je af, terwijl je blijft knuffelen.

En dan wordt je kind rustig (zomaar, opeens) en zal je kind met je beginnen praten. Er gebeurt een mirakel, want je wist helemaal niet wat er in je kind omging. Je kind vertelt je zijn onderliggende problemen en jij kan je kind helpen.

En dat geeft rust. Voor iedereen.

Knuffel je kind

Ga naar je kind, nu direct, en geef haar een knuffel. Zeg tegen haar dat alles goed komt en dat je het begrijpt. Zeg dat je het anders zal doen en dat het je spijt dat je het niet eerder begreep.

En misschien begint je kind te huilen, ga jij huilen of krijg je een mooie glimlach van je kind.

De volgende keer dat je kind een uitbarsting krijgt, ga je naar je kind en geef je een super dikke knuffel. Je benoemt nog steeds het foute gedrag, dat moet je blijven doen. Maar er hoeft geen straf aan vast te hangen. Dat werkt niet, weet je nog.

En heel je omgeving, en je partner waarschijnlijk ook, denken dat je helemaal bent gek geworden. Ze zullen je blijven overtuigen dat je fout bezig bent, dat je je kind verwent, dat je je waarden en normen overboord hebt gegooid.

Ik vraag je, in naam van je kind, geef het 1 week een kans. Daarna probeer je iets anders.

7 dagen straf je niet en knuffel je elke keer je kind uitbarst. Je blijft het foute gedrag benoemen, en misschien kan je een alternatief voorstellen hoe het wel kan.

Volg 1 week lang je hart.

Hoe gaat het nu bij ons?

De uitbarstingen zijn met 70% vermindert en haar zus is geen doelwit meer. Ze kalmeert binnen enkele tellen en af en toe komt ze spontaan naar mij net voordat ze zou uitbarsten.

Mijn omgeving vind nog steeds dat ik gek ben, dat ik mijn waarden overboord heb gegooid en dat ik dringend strenger moet zijn.

Ik weet dat het voor mijn HSP kind werkt. Knuffelen werkt. Liefde geven, onvoorwaardelijk, werkt.

En mijn andere kinderen vinden het ook wel leuk.

Al bij al is de vrede meestal teruggekeerd, en wordt er doorgaans veel meer geknuffeld. Ook zomaar.

En ik vind het helemaal fijn.

Ik knuffel mijn kind.

 

Durf jij het ook aan? Even het roer omgooien en het anders aanpakken? Wil je je ervaringen delen? Zet ze in de reacties of mail me.

Geef een reactie

10 responses to “Knuffel je kind, nog meer dan je al doet!

 1. sas

  ik heb ook een hsp kind maar zij is van 2009 en idd je verhaal is heel herkenbaar , alles werkt bij deze kids net ff anders en je zult zelf het wiel moeten uitvinden wat werkt , mijn is dan niet zo verbaal ze word meestal verdrietig en neemt de gevoelens van andere over , drukke periodes zorgen voor koorts en niet alles is vanzelfsprekend omdat het zo “hoort” ze is een slimme meid maar op school is ze met zoveel andere dingen ook bezig ziet hoort en voelt en weet vele malen meer , heeft geen filter alles komt binnen, weet vaak gewoon “zomaar” dingen, ze is nu 8 en je kunt met haar bijna alles bespreken zoals je met een volwassenen kan doen , niks is zoals in de boekjes ze hebben een eigen gebruiksaanwijzing

  • Marieke

   Help haar aarden, visuele oefeningen zoals: ik ben een boom en ik heb mijn voeten diep in de aarde, mijn takken reiken tot de hemel. Deze simpele techniek heeft mijn dochter zoveel kunnen helpen. Daarna zal ze meer rust kennen. Deze oefening kan ze altijd en overal doen.
   En laat haar naar dit luisteren: https://www.youtube.com/watch?v=XygWwj-LdFY

 2. Chantal van Baarlen

  dankjewel voor dit artikel
  mijn dochter van 2 zit in een pittige fase en ik zit regelmatig met mijn handen in het haar.
  Diep van binnen wil ik haar ook altijd knuffelen ook al is ze nog zo stout!
  Ik ga het eens doen een week lang en kijken wat het effect zou zijn…. ik ben benieuwd.

  Wat ben ik blij dat ik je site heb gevonden:)
  gr Chantal

  • Marieke

   Hoi Chantal,
   Het kan zijn dat je wat moet zoeken tussen knuffelen en straffen, maar het zal wel werken.
   Weet ook dat je kind je spiegel is (maw, je kind haalt jouw pijnpunten boven zodat jij er aan kan werken). Knuffelen en aan jezelf werken is de beste remedie voor rustigere kinderen. Veel succes!

  • Monica

   sowieso moet een kind weten dat het als kind geliefd is.
   Wat ze stout doet is fout maar het kind zelf niet.

   Wij hebben zelf een kind met de diagnose ASS. wat ook een prikkelverwerkingsstoornis is.
   Bij de 1e oudercursus wordt je daar verteld dat een kind met ASS straffen niet werkt.
   Hetzelfde zoals jij verteld.
   Meestal is het kind al overprikkelt (oranje/rood) en dan gooi je er nog een hoop prikkels bij door het kind er op dat moment op aan te spreken.
   Dat kan je beter doen als het kind weer zichzelf is (groen).
   Het foute benoemen heeft vaak geen zin maar wel het gedrag benoemen dat je voortaan wel wilt zien.
   Het blijft moeilijk (ben zo snel geneigd om je eigen frustratie omdat er iets mis gaat erbij te gooien) maar sinds ik er meer op let gaat het stukken beter en heeft dochterlief zelden meer een heftige uitbarsting gehad en komt ze sneller weer tot rust

 3. Karin

  Heel herkenbaar. Ben zelf ook hsp. En zie ook trekken in mn zoontje (2,5). Zal ff zoeken worden om om te schakelen en zoeken hoe ik hem zo jong dingen kan uitleggen. Maar heb er nu al heel veel aan. Dankjewel!!!

  • Marieke

   Graag gedaan!

   Kinderen (zeker hsp) zijn heel verstandig. Mijn dochter van 4 vraagt dingen zoals: hoe zit m’n arm aan mijn schouder. 3 Dagen hebben we er alles over opgezocht op google, met foto’s, informatie en filmpjes. Tot ze alles wist en tevreden was. De volgende vraag was: Mama, hoe komt het dat ik kan praten?

 4. Tina

  Mooi stuk. Heel herkenbaar. Alleen het stukje over dat deze kinderen vanaf 2012 zouden zijn ben ik het helemaal niet mee eens. Als deel van een hooggevoelige familie met moeder, tantes, nichtjes, neefjes ed die allemaal hooggevoelig zijn en moeder van 2 totaal verschillende meiden met beide hun eigen gevoeligheden ben ik ervan overtuigd dat dit niet iets nieuws is, maar iets wat meer en meer bekend word en dat er steeds meer hspers geboren worden..