Rommelmarkt: Rommel of schatten?

Gepubliceerd in Bespaartips / 12 september 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


De feestdagen komen er weer aan, en dan is het alle hens aan dek. Wij hebben een beperkt budget voor verjaardagen en feestdagen en voor de Sint is dat niet anders.

Wij zijn overgeschakeld op tweedehands (rommelmarkt, online) en solden speelgoed.

Waarom?

Omdat wij onze kinderen graag kwalitatief goed speelgoed geven, waar ze ook echt mee willen spelen. En dat goed (onbreekbaar) speelgoed is duurder. En ik vind het niet erg om te betalen voor kwaliteit. Ik spaar liever voor 1 stuk kwaliteitsvol speelgoed (waar mijn kinderen mee willen spelen), dan 10 prullen die na 1 week stuk zijn.

1 stuk speelgoed zeg je?

Ja!

Mijn kinderen krijgen 1 stuk speelgoed per feestdag of verjaardag. Ik vind dat meer dan voldoende. Want het helpt niet enkel je budget onder controle te houden, je kinderen leren ook dat je moet koesteren wat je hebt. Ze vervelen zich hier niet hoor.

Koop jij ook wel eens op de rommelmarkt? Hou je ogen open en bespaar op feestdagen en kado's.

Waar koop je goedkoper speelgoed?

De rommelmarkt.

Ik hou van rommelmarkten. Ik kijk graag naar wat andere mensen verzamelen, naar wat oud is en ik hou van de gezelligheid.

Maar niet elke rommelmarkt is even geschikt om naartoe te gaan.

Ik ga tegenwoordig enkel nog naar rommelmarkten die 1 of 2 maal per jaar worden georganiseerd in een dorp. Je vindt er kwaliteitsspullen op voorwaarde dat je vroeg gaat. En dan bedoel ik dat je er moet zijn als de rommelmarkt begint. Vaak is dat om 8u of 9u. Kom je later dan zijn de beste spullen doorgaans verkocht.

Maar goed, deze keer was ik een uurtje later en hoewel ik niets specifiek zocht vond ik behoorlijk veel speelgoed dat perfect is voor mijn meisjes.

Ik gaf net geen €30 uit en de Sint is geregeld. Toen ik thuiskwam (ze wisten niet waar ik was geweest) kregen ze elk al een popje, Assepoester (film) en een handpop.

Bovenop wat ik kocht, kocht mijn nicht (die ook mee was) aanvullend speelgoed om met Kerst te kunnen geven. Ik vind het totaal niet erg dat iemand tweedehands speelgoed kado doet aan mijn kinderen. Dus, met Kerst krijgen mijn meisjes meer diertjes om mee in hun boomhutten te spelen. De waarde is meer dan €50 en zij betaalde €12. Goed voor mij!

Tweedehands speelgoed kan je gemakkelijk vinden op een rommelmarkt. Schatten of rommel?

Foto’s zeggen meer dan woorden, dus laat ik het even overlopen.

  • Elsa en Anna: €5
  • Play Doh fabriek: €3
  • Little Pet Shop Boomhut: €10
  • Litte Pet Shop Diertjes: €2
  • Assepoester: €2
  • Maya de Bij Boomhut: €7

Totaal: €29

Het speelgoed is in goede staat. Ik was het allemaal nog af, en dan pak ik het netjes in en zet ik het weg tot Sinterklaas komt. Soms is er een kleine reparatie nodig. Kan ik het niet repareren dan gooi ik dat onderdeeltje eventueel weg. 1 Maya heeft een afgebroken vleugel (mijn schuld!) en ik kan het niet kleven. Maar toch krijgen ze het popje.

Onze kindjes zijn ook nog klein, ze breken zelf ook al eens stukjes af. En de jongste stoort zich er echt niet aan. Maya is Maya, of ze nu vleugeltjes heeft of niet.

De boomhut van Maya heeft ook extra spullen waarvan ik niet weet waar ze horen. Je kan online meestal de handleiding wel vinden. Ontbreek ik toch stukken, dan doe ik de stukken waar ik niets mee kan weg. Heel soms vind je online op tweedehandssites de missende onderdelen.

Tip! Heb je een spel dat niet meer werkt, maar dat wel losse onderdelen heeft? Verkoop het online als reserve onderdelen. Gooi zoiets niet weg!

Mijn kinderen (2 en 4 jaar) merken doorgaans niet dat er een stukje ontbreekt.

Als je ziet dat er een essentieel stuk ontbreekt op de rommelmarkt, koop het dan niet! Laat het voor wat het is. Kijk ook steeds in de dozen of het meeste er wel inzit. Ga niet blindelings op de praat van de verkoper af.

Wat koop je zoal op een rommelmarkt?

Je kan er uiteraard ook meubels vinden, elektronica (alleen kopen als je het kan testen!!) en fietsen. Deze keer stonden er overal fietsen (soms moet je echt zoeken).

Geduld.

Het voordeel van een rommelmarkt is dat je goedkoop kan winkelen én dat je de spullen kan vastnemen en onderzoeken.

Het nadeel is echt wel dat je niet altijd vind wat je zoekt. Zoek je wanhopig naar een fiets, dan vind je hem waarschijnlijk niet.

Bij rommelmarkten moet je geduld hebben. Je moet vaak gaan en open-minded zijn. Je kan een boodschappenlijst meebrengen, maar laat je daar niet door leiden. Zie je een super goede fiets voor je kind, maar zal je kind volgend jaar pas groot genoeg zijn? Koop hem voor een goede prijs en hij staat klaar. Scheelt je misschien €100 of meer de dag dat je kind een grotere fiets nodig heeft.

Als je dringend iets nodig hebt, dan ga je dat meestal niet vinden (of je hebt super veel geluk, dat kan ook). Daarom begin ik in september al uit te kijken naar kado’s voor de feestdagen. Doorgaans heb ik begin november alles bij mekaar.

Wil je geld besparen dan is een planning essentieel. Je moet vooruit denken én jezelf genoeg tijd gunnen.

Online.

Ben je op zoek naar iets heel specifiek, probeer het dan op Ebay of tweedehands te zoeken. Deze ‘rommelmarkt’ omvat een heel land (en eventueel Nederland ook).

Het nadeel van online te shoppen is dat je het product niet kan vastnemen. Je moet vertrouwen op de verkoper. En het kan ook beschadigd geraken tijdens het verzenden. Wees dus voorzichtig met wat je koopt.

Maar online tweedehands winkelen is nog steeds een goede manier om je budget onder controle te houden.

Solden.

Solden, je houdt ervan of je houdt er niet van.

Bij mij is het dubbel. Ik vind het fijn dat ik minder hoef te betalen, maar de mensenmassa die erop afkomt vind ik vreselijk.

Ik koop wel tijdens de solden, maar liefst de laatste week. Dan heb je de grootste kortingen en het minste volk.

Maar naast solden heb je ook meerdere uitverkopen en laatste stuks promoties per jaar. In de meeste winkels is er wel ergens een rek waar de producten staan die het gamma verlaten, of laatste stuks. En daar zitten vaak schatten tussen!

Ik loop elke keer langs het rek en ik koop uiteraard enkel dingen die ik nodig heb. Laat je niet verleiden door de lage prijs. Koop alleen dat wat je nodig hebt, én alleen de benodigde hoeveelheid. Je hebt er best wel wilskracht voor nodig, maar het lukt je wel!

Ik kijk vooral uit naar speelgoed voor verjaardagen en feestdagen. Maar ook naar feestversiering, decoratie die voor meerdere doelen kan gebruikt worden en alledaagse dingen.

Het grote voordeel van deze spullen is dat ze nieuw zijn en dat je ze dus kado kan geven. Zo hoef je niet buiten budget te gaan en kan je een ‘echt’ kado geven. Niet iedereen is dankbaar dat je een niet-zo-nieuw kado geeft. Dit is dan een goede oplossing.

Het nadeel is dat je altijd en overal je ogen moet openhouden voor een goede deal.

Extra tips om kado’s te kopen.

Zorg ervoor dat je voorbereid bent. Maak een lijstje voor alle verjaardagen, feestdagen en events waar je naartoe gaat dit jaar. Ik maak mijn lijstje in het begin van het jaar. Het zit in mijn handtas.

Zo weet ik voor wie ik een kado nodig heb, en wat ze zoal wensen. Heb ik het kado gevonden (ook al is dat een half jaar op voorhand) dan vink ik het af. In juni vond ik het perfecte kerstkado voor mijn nicht. Dus het staat in de kast te wachten tot het Kerst is. Niks mis mee toch?

Ik heb een kast waar alle kado’s in worden verzameld. Er is niks erger dan kado’s kopen, en dan vergeten waar je ze hebt verstopt! Daarom, 1 verzamelplek voor alle kado’s. Super handig gewoon.

En maak ook een overzicht van alle rommelmarkten en jaarmarkten die de moeite zijn om naartoe te gaan in je buurt. Schrijf de datum op en wat je er zoal kan vinden. Zo is het het volgende jaar veel gemakkelijker om goede rommelmarkten terug te vinden.

 

Koop jij weleens op een rommelmarkt? Vinden je kinderen tweedehandsspeelgoed oké? Vertel het me in de reacties!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

De allerbeste bespaartips recht in je inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg wekelijks de beste spaar- en bespaartips recht in je inbox.

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie