Rustig kind? Dat doe je zo!

Gepubliceerd in Bewust Leven, Opvoeden / 2 augustus 2018
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


Mijn kinderen zijn hooggevoelig. En wat hen heel erg helpt, is alleen tijd in stilte. Ik bied hen een rustige omgeving aan, zodat zij rustiger in hun hoofd worden en automatisch een rustigere uitstraling krijgen. Mijn kind is een rustig kind.

Maar wat betekent dat dan?

Tegenwoordig krijgt zowat de helft van de kinderen een label opgeplakt, zijnde ASS, HSP of ADHD. Ik heb een label op mijn hoofd gekregen van HSP (hooggevoelig) én ASS (autisme spectrum stoornis), net als mijn oudste dochter.

Nu, mijn ASS is compleet onder controle én mijn HSP is mijn grote drijfveer en kracht achter wat ik doe, waaronder deze blog. Door mijn hooggevoeligheid voel ik letterlijk de problemen én oplossingen van mensen aan. En daarom ben ik een uitstekend coach, leraar en begeleider.

Deze aanpak die volgt is voor elk kind toepasbaar, ongeacht of ze wel of geen label hebben. En zorgt er mede voor dat jij een rustig kind krijgt.

Heb jij een onrustig kind, of een druk kind, of misschien is je kind een chaoot. Ik heb de oplossing die voor vele kinderen opluchten werkt. Probeer jij het ook?

ASS, HSP en ADHD is 1 grote pot nat.

Het is 1 grote pot nat omdat ik dat zo ervaar. Deze 3 profielen hebben 1 gemeenschappelijke factor, en dat is dat deze personen allemaal gevoeliger zijn aangelegd dan de doorsnee mens. Deze mensen, kinderen en volwassenen denken in de nieuwe energie, de liefdesenergie.

Het kan zijn dat je dit maar raar vindt, en ik neem het je niet kwalijk. Maar laten we er tijdens dit artikel gewoon even vanuit gaan dat het waar is. Dat deze kinderen allemaal 1 gemeenschappelijke factor hebben en die op verschillende wijze uiten.

Deze kinderen willen rust, liefde, genegenheid, affectie, compassie en stralen dat ook uit.

Ik ben een HSP en ik kan je mijn ervaring hierover vertellen.

Als er 1 ding is wat mij de kast op jaagt, dan is het drukte wel.

Mijn gevoeligheid is ondertussen mijn kracht geworden en ik heb deze voor 99% onder controle. Ik gebruik mijn gevoeligheid (en alles wat erbij hoort) om goed te doen voor anderen. Dat was een proces van vallen en opstaan.

Maar hiervoor was dat he-le-maal anders. Lol.

Het was chaos in mijn hoofd, ik begreep de wereld niet, ik begreep mezelf niet. Ik kon niet begrijpen waarom iedereen negatief deed, waarom er ruzie was, oorlog en geen vrede. Als kind en vooral als volwassene begreep ik niet waarom iedereen deed zoals hij deed. Ik begreep de maatschappij en de belachelijke eisen ervan niet.

Ik begreep de wereld niet.

En laat dat nu een groot struikelblok zijn als je opgroeit en later moet functioneren in een wereld die je niet kan begrijpen. Je kan letterlijk deze wereld niet begrijpen met de opvoeding die we op school krijgen. Voor een HSP is deze wereld compleet van de pot gerukt.

Jouw HSP, ASS of ADHD kind begrijpt deze wereld niet zoals deze nu vandaag bestaat.

Je kind komt met een mindset van complete liefde, vrede en compassie voor elkaar.

Jouw kind wil vrede, liefde en compassie rondstrooien, gul zijn, vrijgevig.

En waar botst het op?

Een wereld waar we geen aandacht voor elkaar mogen hebben. Waar we met elkaar communiceren via een scherm (social media) en geen echte gesprekken meer hebben. We leren van een tv waardoor we geprogrammeerd worden om onderscheid te maken tussen personen (rassen, man/vrouw, rijk/oud). We worden gebombardeerd door negatief nieuws, angst wordt gezaaid en we hebben het allemaal te druk.

Het is gek, maar we hebben het te druk om elkaar te zien, om even tijd te maken voor elkaar. We hebben veeleisende jobs waardoor ons gezin op de tweede plaats wordt gezet en vaak komen we uitgeput thuis. Het eten zit vol met brol waar we ziek van worden, waardoor ons hoofd vertroebeld.

En jouw liefdevolle kind weet hier geen raad mee.

Ik wist hier geen raad mee.

Je kind wordt gek in zijn kleine, liefdevolle hoofdje.

Wat heeft je kind nodig om rustiger te zijn?

Rust.

Gun je kind tijd in stilte, veel tijd in stilte.

Denk aan:

  • Zeer beperkte schermtijd (mijn dochters hebben gemiddeld 4u per week schermtijd)
  • Stilte in huis (geen radio, tv of muziek op de achtergrond)
  • Een eigen plekje om tot rust te komen in hun slaapkamer, met zeer beperkt speelgoed (geen rommel).
  • Speelgoed zonder muziek
  • Aangepast licht (geen felle tl lampen)
  • Tijd om buiten te spelen (tuin, bos, park, strand, weide,..)

 

Ik word gek als het te druk is, en mijn dochters zijn even gevoelig als ik.

Als ik met de auto rij, staat er geen muziek op. Ik kijk geen tv (oh, wat een tijd die plots vrijkomt!), luister geen radio en bij mij in huis is het stil.

Het is opmerkelijk hoe veel kinderen tot rust komen in mijn huis.

Gewoon omdat het stil is.

Jouw kind heeft stilte nodig. Een plek weg van drukte, om zichzelf opnieuw op te laden. Een rustig kind heeft een rustige omgeving nodig.

Dus gun jouw kind die stilte, ook als jij dat niet nodig vindt.

Neem de schermen weg en geef jouw liefde in de plaats. Knuffel veel, praat, speel samen spelletjes, knutsel, ga op ontdekking in de natuur. En vooral, laat zien aan je kind dat het oké is om anders te zijn, dat je het nu begrijpt.

Een HSP, ASS en ADHD zijn uitzonderlijk volwassen voor hun leeftijd. Ze zijn wijs, weten perfect wat ze willen en ze willen jou dat duidelijk maken. Het is tijd om te luisteren en gerichte vragen te stellen.

Lieve schat, waar kan ik jou gelukkig mee maken?

Je zal nog versteld staan van de antwoorden.

Besluit

Gun je kind een rustige omgeving, zodat je kind vanbinnen en vanbuiten rustig wordt.

Een rustig hoofd, geeft een rustige uitstraling. Een druk hoofd, geeft chaotisch gedrag.

Jouw kind wil jou vertellen dat het oké is om wat gas terug te nemen, een minder druk leven te leiden. Het is oké om niet te presteren, er wordt toch al van je gehouden.

Jouw kind wil rust. Misschien wil jij ook wel meer rust in je leven?

Een rustige omgeving, maakt een rustig kind.

Weet je niet of het wat uithaalt?
Probeer het 1 week en laat me weten hoe het je kind veranderde in de reacties.

Wil jij een rustiger kind? Dat kan met deze tips. Gun jij jezelf en je kind meer rust?

Verder lezen?

 

De allerbeste bespaartips recht in je inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg wekelijks de beste spaar- en bespaartips recht in je inbox.

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie