4 Redenen waarom je budget niet werkt.

Gepubliceerd in Bespaartips / 1 september 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


Je wil graag meer besparen, maar wat je ook doet, het lijkt maar niet te lukken? Je budget werkt niet?

Ik ken dat gevoel.

Toen ik de eerste keer besloot om flink te besparen (mijn uitgaven halveren) wou het maar niet lukken. Wat ik ook probeerde, ik bespaarde amper. Hoe kwam dat?

4 Redenen waarom je budget niet werkt en wat je er aan kan doen.

4 Redenen waarom jouw budget niet werkt, en hoe je dat kan veranderen.

1 Je voelt je schuldig.

Je voelt je schuldig ten opzichte van jezelf, je kat, je kinderen, je partner,… Want jij neemt deze beslissing, en daardoor zullen de anderen mee moeten boeten.

Ach nee! Je hoeft je helemaal niet schuldig te voelen. En hier is waarom:

  1. Je belooft een betere toekomst voor iedereen, maar nu is het even doorbijten.
  2. Je doet het milieu een fantastische dienst door minder te kopen (en weg te gooien).
  3. Iedereen in je omgeving wordt mee bewuster van geld en materiële dingen.
  4. Je kinderen krijgen een zeer wijze les: geld groeit niet aan de bomen (of in automaten).
  5. Het is heel moeilijk om je gewoonten te wijzigen. Met elke stap die je onderneemt word jij een betere persoon.
  6. Je omgeving zal je later dankbaar zijn en je om raad komen vragen als zij zien dat je gezin wél gelukkig is met minder geld.

Dus, moet je je schuldig voelen? Helemaal niet!

De economie blijft draaien, je kinderen leren dat je met minder speelgoed beter kan spelen en jij bent gelukkig met wat je hebt.

Meer hoeft dat niet te zijn. Schud die schuldgevoelens maar af, je hebt ze niet meer nodig.

Doe gewoon wat jij wil en waar jij gelukkiger van wordt.

“Wat een ander van je denkt gaat je niks aan.”

2 Je vergelijkt je met alles en iedereen.

Ieder zijn situatie is verschillend. Wat jij hebt, heb jij nodig. Wat je buurman heeft, heeft je buurman nodig. Iedereen koopt dingen om een bepaalde reden, en die reden kan totaal anders zijn dan wat jij denkt!

Een voorbeeld:

Je buurman koopt een nieuwe wagen. Zijn oude was volgens al zijn buren niet versleten, dus het is zeker en vast om te pronken.

Maar is dat wel waar?

Je buurman kan veel kilometers rijden voor zijn werk, kan onzichtbare grote kosten hebben gehad aan zijn oude auto of hij heeft hem misschien via zijn werkgever goedkoper kunnen leasen, of misschien heeft hij hem geërfd of gewonnen.

Zolang je niet vraagt waarom hij een nieuwe wagen heeft, weet je het antwoord niet.

En jij vindt het vervelend dat hij wel een nieuwe kan kopen, en jij niet. Maar vind je buurman het wel leuk dat hij een nieuwe wagen heeft? Hij kan namelijk op straat beschadigd worden, hij kan gestolen worden, en wat nog. Misschien kan je buurman er niet van genieten omdat hij angst heeft dat zijn auto morgen weg is.

Zolang je niet vraagt waarom iemand iets doet, weet je het antwoord ook niet. Ga niet gissen en roddelen, maar vraag het op de man af. Of beter nog, laat het los en focus op je eigen gezin.

Jaloers, en wat te doen.

Dus, de volgende keer dat jij ‘jaloers’ wordt op de aankoop van een ander, bedenk dan dat die aankoop misschien gewoon prijsbewust is. Of misschien spelen er factoren mee waar jij helemaal geen weet van hebt.

Richt je aandacht op jezelf en je familie. Vergeet dat er andere mensen zijn met een (uitgesproken) mening en doe wat jij wil.

Want jij weet wat het juiste is om te doen in jouw situatie. En als je beslist om een tweedehandse auto te kopen, omdat jij dat wil, dan is dat gewoon perfect.

Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Dat is totaal voor niks nodig.

3 Je bent niet eerlijk naar jezelf.

Je maakt een budget en je houdt je daaraan.

Maar is dat ook zo?

Wandel je niet eens de winkel binnen en kom je buiten met een zak vol spullen waar je geen budget voor hebt?

Parkeer je wel eens dichter (en duurder) dan nodig, en die koffie op de hoek lonkt naar je.

Heb je al die dingen wel nodig? Kijk je bepaalde dingen niet door de vingers? Ben je wel streng genoeg voor jezelf?

Als je echt wil besparen, dan zal je eerlijk moeten zijn naar jezelf. Je zal, elke keer je jezelf betrapt, je gewoontes moeten bijsturen. Maak desnoods een goed-gedaan-fiche. Elke dag dat je je netjes aan je budget hebt gehouden zet je een vinkje. Na x aantal vinkjes beloon je jezelf met 1 (kleine) aankoop of activiteit die je niet hebt gebudgetteerd. Beloon jezelf, dat geeft je iets om naar uit te kijken.

Een andere manier om je beter aan je budget te houden is een betrouwbaar persoon in te schakelen. Bij die persoon verantwoord je elke week je aankopen, en samen maak je je budget op. Het moet iemand zijn die jou de waarheid durft te vertellen. Die je durft te vertellen dat je in de fout bent gegaan.

Je kan zo iemand ook online vinden.

Als je het toch alleen wil doen, maak het jezelf wat minder moeilijk. Schrap de helft van je besparingen of geef je x % budget extra. Van zodra alles naar wens verloopt, kan je weer wat extra bespaarmaatregelen doorvoeren. Misschien houd je het zo beter vol?

4 Je bent niet voorbereid.

Absoluut mijn grootste probleem!

Als ik niet ben voorbereid, dan loopt mijn budget in het honderd. Ik plan alles op voorhand. Van uitstapjes tot schoollunches tot flesjes water in de auto en kortingen. Ik heb geleerd op alles voorbereid te zijn.

Oeps, file? Ik heb water en koekjes bij.
Een uitstap? Ik heb water en eten bij voor een hele dag + extra water en eten in de auto (ingeval we langer blijven).
Even naar de winkel, familie, postkantoor? Ik heb eten, drank, pampers, extra kleding, cash geld en speelgoedjes bij, gewoon ingeval van.

Oh ja, ik heb er al geniet van gehad! Ik heb standaard enkele flessen water in de auto liggen en droge koekjes. Er ligt ook zo’n €10 in munten bij, want soms heb je gewoon cash geld nodig.

Vooral maaltijden inplannen scheelt je zoveel geld! Ik probeer zo weinig mogelijk ergens te gaan eten, maar ik breng alles mee. Oké, het is een hoop gesleur, maar we hebben steeds buggy’s bij, dus dat lukt wel.
We experimenteren nu met een bolderkar voor onze wandelingen, zo kunnen we nog steeds voldoende eten en drinken meebrengen.

Als we een stad bezoeken, zoeken we een gratis parking op, kijken we of we korting vinden voor activiteiten en zoeken we goedkope (en gezonde) eetgelegenheden. Zo weten we precies wat we kunnen met ons budget en waar alles zich bevind. Ons budget blijft zo goed onder controle.

“Failing to plan, is planning to fail.”

Plan alles wat je maar kunt bedenken tot in de kleinste details.

Vooral op maaltijden kan je fors besparen. Download mijn gratis weekmenu planner (je krijgt ‘m in je inbox).

 

Waarom werkt jouw budget niet? Heb je nog een andere reden? Vertel het me in de reacties!

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Gratis download: Menu weekplanner.

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie