No-poo – Haren wassen zonder shampoo.

Gepubliceerd in Geen categorie / 17 januari 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


No-poo.

Zo noemen ze dat met een hippe term. No-poo of geen shampoo, no-poo methode. Haren wassen zonder shampoo, met natuurlijke zepen.je wast je haren niet met shampoo.

Wassen wij onze haren dan nooit?

Jawel.

Maar niet vaak, en zeker niet met shampoo.
Een belangrijke reden is luiheid. Het is namelijk een heel gedoe vooraleer je lang haar gewassen en gedroogd is. Ik hou daar gewoon niet van. En ik heb al lang gemerkt dat hoe vaker je je haar wast, hoe vaker je het ook moet wassen.

Maar naast luiheid is er nog een belangrijkere reden voor mij om geen shampoo te gebruiken. Namelijk onze gezondheid.
Het je al eens gelezen wat er allemaal in shampoo zit? Siliconen bijvoorbeeld. Het dient om je haren te laten glanzen. Maar omdat het je haren verstikt en je haarwortels verstopt, wordt je haar er heel snel vettig van (je haar produceert veel meer vet om te compenseren). Je hebt dus meer shampoo nodig en veel sneller. Je haar wassen met chemische bestanddelen is gewoon niet natuurlijk.

Natuurlijke no-poo shampoo’s.

Je kan bijvoorbeeld wel shampoos kopen in de natuurwinkel. En die werken wel! Zo kan je stilaan het gebruik van shampoo verminderen en gezonder haar krijgen. (het vergt wel tijd)

no-poo, besparen op shampooVoor mijn dochters gebruik ik deze zeep /  shampoo. Deze ruikt geweldig en is heel goed voor de huid van jonge kinderen. Mijn oudste had last van droge huid, en met deze zeep was dat meteen opgelost.

Het haar van de meisjes was ik niet meer. Ik spoel het ook niet af. Maar het is wel belangrijk om het elke dag goed uit te kammen. Maar tegenwoordig is dat een eitje. Er zitten amper nog knopen in, en dat vind ik wel fijn. Mijn oudste heeft een grote krullenbol, en dat haar uitkammen is nu geen probleem meer. Ik hoef er geen producten op te doen, het is gewoon natuurlijk. En het glanst geweldig. Mijn jongste heeft dun sluik haar. Daar hoef ik niks mee te doen, behalve wat bij te knippen.

Ondertussen was ik mijn haar 1 keer per maand of minder, en dat met baking soda en appelcider azijn.

Klinkt vreselijk?

Ach, ik heb ondertussen veel meer haar, het valt niet meer zo vaak uit, is niet meer statisch, is dikker, lijkt gezonder, groeit sneller, geen last van roos… Moet ik nog doorgaan?
Het enige probleem dat ik nog heb is dat het op natte dagen opeens vreselijk vettig lijkt. Dan was ik het, of spoel ik het met water en het lijkt weer ‘gezond’.

Baking soda in plaats van shampoo.

Ik gebruik 1 eetlepel baking soda op een klein kopje water. Het moet goed oplossen in het water. Dat water giet ik over mijn haarwortels (niet de gehele lengte) en dan kan je je haar wassen als normaal (het schuimt niet en dat is wel wennen). Daarna giet ik een paar eetlepels appelcider azijn over de lengte van mijn haar. En dat spoel je ook goed uit. Heb je kort haar, dan hoef je dat niet te doen.
De eerste keren kan het nodig zijn om je haren 2 of 3 keer met baking soda te wassen of je gebruikt gewoon meer, vooraleer je ‘proper’ haar hebt. Na een tijdje kan je de hoeveelheid minderen.

Er zijn ook andere recepten en manieren om je haren te wassen zonder shampoo. Maar dit is veruit mijn favoriet.

Natuurlijke zepen.

Ik koop mijn producten online bij Puurmieke.nl.

In deze webshop vind je heel veel natuurlijke producten zonder toevoegingen. De service is geweldig en de levertijd doorgaans 1 dag.

 

Wat vind jij van de no-poo methode?
Had jij er al van gehoord?
En durf jij het aan?

 

De allerbeste bespaartips recht in je inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg wekelijks de beste spaar- en bespaartips recht in je inbox.

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

3 responses to “No-poo – Haren wassen zonder shampoo.

 1. S.

  Hallo Marieke,

  Ik ben zelf ook bezig met de no-poo methode. Al bijna 2 maanden was ik mijn haar niet meer met normale shampoo, maar was ik het nu om de 2 weken met baking soda en appelazijn en daarnaast spoel ik dagelijks mijn haar met water. In het begin moest ik even door de vettige periode heen. Nu is het grootste deel van mijn haar hier aan gewend. Alleen achter op mijn kruin blijft het vettig waardoor ik het altijd in een staart draag. Dit lijkt niet echt weg te gaan. Is dit normaal? Hoelang heb jij erover gedaan voor je gehele haar hier aan gewend was?

  Groetjes!

  • Marieke

   De vettigheid in mijn haar heeft wel even aangehouden. Vooral als het regenweer was, werd het vettig. Ik ging er ’s morgens met een handdoek door om het te ontvetten (zonder water). Ondertussen ben ik overgeschakeld naar een natuurlijke shampoo, waarmee ik 1 of 2 keer per maand mijn haar mee was. In de biowinkel kan je shampoobars vinden, op basis van klei.
   De haren van mijn dochters zijn al 3 jaar niet meer gewassen met shampoo en hun haar straalt nog steeds prachtig. Af en toe spoel ik het zand er uit met water. Zij hebben totaal geen last van vettigheid.