Water besparen.10 Bespaartips om je waterverbruik te minderen.

Gepubliceerd in Bespaartips / 3 juli 2017
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


Water besparen hoeft niet moeilijk te zijn. Met een beetje goede wil kan je best veel water besparen.

Vorige week kondigden ze op het nieuws aan dat de Vlaming geen water meer mocht verspillen. We moesten water besparen.

Je mocht je auto niet meer wassen met kraanwater. Geen bloemen of gras sproeien. Je zwembad mocht niet meer gevuld worden. Noem maar op.

Maar goed. Wij als brave Vlaming hebben dat verbod netjes opgevolgd en er was wel degelijk resultaat. Een week later, met de eerste regen, konden we weer ons kraanwater gebruiken voor dingen die niet nodig zijn. Zoals het wassen van onze auto.

Ik ga zuinig om met ons kraanwater. Het kost immers geld.

En verspillen van water is gewoon zonde. Net zoals het verspillen van elektriciteit.

Daarom geef ik jou mijn 10 super eenvoudige tips om water te besparen.

1 Hou je waterverbruik bij.

Een handige manier daarvoor is EnergieID. Ik ben er fan van. Schrijf elke maand je meterstand op en geef hem in op de website. Je ziet je verbruik in handige grafieken en je kan vergelijken met andere gezinnen in je buurt.

Het motiveert enorm om gewoon beter te willen doen. En als je die balkjes maand na maand ziet kleiner worden, dan wordt je daar alleen maar vrolijk van!

2 Plaats een spaarknop op je wc, en gebruik hem.

De wc. Waarschijnlijk 1 van de meest verspillende toestellen in huis voor water. 10 liter gaat er meteen door.

Heb je nog geen spaarknop, installeer er 1! Je verbruikt een pak minder per dag (en zeker als je met 5 bent).
Je kan ook een baksteen in je waterreservoir leggen, dan spoel je elke keer 1 liter minder door. (dat telt echt door hoor)
En je wc aansluiten op regenwater is echt top!
Of ga extreem: enkel doortrekken bij een grote boodschap. (Ja, ik ken mensen die dat doen.)

3 Tanden poetsen met de kraan dicht.

Oh, oh, oh. Hoeveel keer moet ik andere kinderen (en volwassenen) erop wijzen dat het geen nut heeft om de kraan te laten lopen terwijl je 2 minuten lang je tanden poets. Ik snap dat niet.

Wij hebben voor elk kind een gepersonaliseerde beker. Super handig!

Een beker om je tanden te poetsen bespaart veel water! Gewoon doen.

4 Handen wassen met de kraan dicht.

Misschien niet zo super handig, maar tijdens het inzepen hoeft het water echt niet te lopen. Maak je handen kort nat en zet de kraan dicht. Dan neem je je tijd om in te zepen en als je klaar bent kan je de kraan weer zachtjes open zetten. Zachtjes, want op volle kracht hoeft dat toch niet? Je kan je handen met een halve straal water even efficiënt afspoelen als met volle kracht. Het spet ook minder.

5 Zet een regenwaterton.

Misschien niet gratis, maar wel heel milieubewust. Zet een regenwaterton. Deze zijn bijna overal te verkrijgen in kleine, grote en megagrote uitvoeringen – rond, vierkant, hoog en laag. Je vindt zelfs regentonnen die super decoratief zijn!

Om je waterton aan de regenpijp te bevestigen moet je een klein gaatje boren in de pijp. Vaak is er een plug bijgeleverd om het gaatje weer te dichten ingeval je de ton wil verwijderen. Wat houdt je nog tegen?

6 Kuis met regenwater.

Mijn mama heeft het altijd gedaan. Ze kuiste haar vloeren, de auto en de ramen met regenwater. En waarom ook niet? Regenwater is zacht water en hoeft daarom minder zeep. En al die emmers water tellen snel door.

Je kan je wasmachine ook op regenwater laten draaien.

7 Geef je moestuin (en planten) minder water.

Maar laat je plantjes niet dood gaan. Je kan effectief water besparen (en ook tijd) door zorgvuldig te schoffelen. Als de grond bovenaan luchtig is, dan droogt alleen de top laag uit en blijft de ondergrond veel langer vochtig.

Als je je erin verdiept zal je vaak lezen dat 1 keer schoffelen gelijk staat aan 2 keer water geven. En ik kan enkel beamen dat dat klopt.

Heb je veel stukken onbedekte aarde, leg dan een bodembedekker om je grond. Dat kan een dikke laag gemaaid gras, stro, houtsnippers, cacaoschelpen of een bodem bedekkend plantje zijn. Dat werkt als een barrière en ziet er ook nog mooi uit. Dubbele winst omdat er veel minder onkruid doorkomt.

Heb je veel potten, leg dan kleikorrels bovenop de grond in de potten. Deze zijn niet duur en houden het vocht langer in de aarde. De korrels zelf houden ook vocht vast.

8 Plaats spaarkoppen op je kranen.

Wij hebben ecologische kraankoppen op onze kranen geïnstalleerd. Ze zien er uit als een normale kraan, maar er zit een mechanisme in waardoor er meer lucht bij het water gevoegd wordt. Zo verbruik je veel minder water.

Sinds wij onze spaarkoppen hebben op onze kranen verbruiken wij 5% minder water. Vooral bij het douchen maakt het een immens verschil. Maar ook op de kranen van de keuken en de lavabo in de badkamer hebben we er geplaatst. Ze zijn in aanschaf een beetje duurder, maar verdienen op termijn hun geld wel terug.

9 Lekt een kraan of wc, zo snel mogelijk herstellen!

Een lekkende kraan die af een toe een druppeltje laat vallen, kan gemakkelijk een emmer met water vullen op een dag. Die druppels lijken niet veel, maar zet er toch maar eens een emmer onder. Je zal verstelt staan hoe snel zo’n emmer vol is. Stel dat je 1 emmer van 10 liter volgedruppeld krijgt op 1 dag, en je kraan lekt 1 maand, dan heb je zomaar 300 liter water verspild. En als 1 liter water €0,005 kost, dan gooide je net €1,5 in de vuilbak.

Een maand is snel om, maak er vandaag nog werk van.

10 Douchen.

Douchen is iets dat noodzakelijk is geworden. Maar is dat ook zo?

Douche minder vaak, 3 keer per week is echt wel voldoende. De andere dagen fris je je op aan de kraan met een washandje. Je kan ook minder lang douchen, of de kraan dichtdraaien terwijl je je inzeept.

Het lijkt misschien niet fijn, maar het draait allemaal om nieuwe gewoontes. Mijn man douchte vroeger 30 min elke dag, nu nog 2 keer per week. Je ziet, het is echt wel mogelijk.

Mijn kinderen (kleuters) gaan samen in bad, en dat ook maar 3 keer per week. Maar ook dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Wij wassen onze haren niet en daarom hoeven wij niet te douchen of in bad te gaan. Lees alles over het hoe en waarom van de no-poo methode.

Misschien is dat voor jou wat te extreem, ik begrijp dat. En weet je. De tijd die ik daardoor bespaar is gewoon super goed meegenomen!

Conclusie – kan jij ook water besparen?

Water besparen is zo eenvoudig. Het hoeft je geen moeite te kosten eens je je nieuwe gewoonten hebt aangeleerd. De tips die ik je hierboven gaf zijn voor ons vanzelfsprekend. En dat kan het voor jou ook worden. Begin er vandaag nog mee en kijk waar het je brengt.

En ben je klaar met deze tips, kijk dan naar alle andere bespaartips voor beginners.

Veel succes! En ik hoor graag hoe het bij jou ging. Geef een reactie!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

De allerbeste bespaartips recht in je inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg wekelijks de beste spaar- en bespaartips recht in je inbox.

Wij houden niet van spam! Niet tevreden? Schrijf je uit. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

2 responses to “Water besparen.10 Bespaartips om je waterverbruik te minderen.

 1. Ineke

  Dag

  Bedankt voor de tips!
  Ik ben behoorlijk zuinig opgevoed, toch zijn er nog een aantal tips die ik zeker ga toepassen!

  Misschien ben je hier iets mee?
  Mijn kruiden tuintje heb ik zo geplant dat kruiden met veel of weinig water apart staan (wel in bakken) zo hoef ik alleen de ‘grote drinkers’ regelmatig te gieten en de andere als ze echt dorst hebben.
  Mijn droogkast (kan niet anders) is n condensatie, het water giet ik in n emmer, of ik gebruik het om te poetsen of voor de planten of na de boodschap in het toilet. Spaart op n weekendje wassen toch makkelijk 10- 15liter. Groetjes Ineke

  • Marieke

   Hele leuke tips! Vooral het opsparen van het water van de droogkast vind ik handig. Ik heb ook zo’n droogkast en ik had er nog niet over nagedacht. Dankjewel!